"Ne aflăm în prezenţa unui grav conflict juridic de natură constituţională între autorităţile publice reprezentate de preşedintele României şi Parlamentul României, cu privire la procedura de învestitură a Guvernului", se arată în scrisoarea trimisă, marţi, preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, Virgil Andreieş.
Potrivit liberalului, în urma demiterii Guvernului Boc prin moţiunea de cenzură adoptată de Parlamentul României la data de 13 octombrie 2009, Traian Băsescu a iniţiat consultări cu partidele parlamentare, în vederea desemnării unui candidat la funcţia de prim-ministru.
Mai mult, spune Antonescu, la propunerea PNL, partidele reprezentând o majoritate absolută în Parlament - PNL, PSD, PC, UDMR şi grupul parlamentar al minorităţilor naţionale - au înaintat preşedintelui propunerea de a-l desemna pe Klaus Johannis, primarul Sibiului, drept prim-ministru desemnat. Ulterior, aceeaşi majoritate, a votat, în Parlament, o hotărâre privind susţinerea lui Johannis pentru funcţia de prim-ministru.
Astfel, potrivit unei "interpretări logice şi teleologice", se mai arată în scrisoare, "dacă o majoritate absolută îşi exprimă sprijinul pentru un candidat la funcţia de prim-ministru, preşedintele nu poate nesocoti, pur şi simplu, această propunere. Mai mult, este de datoria preşedintelui să desemneze un prim-ministru care este susţinut de o majoritate parlamentară".
"În situaţia de faţă, situaţia este şi mai gravă, dat fiind că preşedintele a desemnat o persoană, Lucian Croitoru, care nu a fost propusă de niciunul dintre partidele parlamentare care au participat la consultări. Lista Guvernului şi programul de guvernare propus de Lucian Croitoru au fost respinse prin votul Parlamentului, la data de 4 noiembrie 2009. Din nou, consultările iniţiate de preşedintele României au fost derulate cu încălcarea prevederilor constituţionale. Din nou, o majoritate parlamentară şi-a exprimat susţinerea pentru dl. Klaus Johannis. Din nou, preşedintele a ignorat această realitate politică. Din nou, preşedintele a desemnat o persoană care nu fusese propusă de niciunul dintre partidele şi grupurile parlamentare prezente la consultări, în persoana dlui Liviu Negoiţă", spune Antonescu.
Potrivit liberalului, în cadrul fiecărei desemnări, Traian Băsescu "a acţionat în mod discreţionar, ignorând opinia majorităţii forţelor politice reprezentate în Parlament". Mai mult, spune Antonescu, "propunerile sale concrete nu au fost prezentate partidelor în cadrul procedurii de consultare, ci ulterior, prin intermediul mass-media".
"Din păcate, din motive diverse, legate de campania electorală sau de calcule politicianiste, înguste, reprezentanţii esenţialmente temporari ai acelor funcţii de demnitate publică - preşedintele României - dl. Traian Băsescu, preşedintele Senatului - dl. Mircea Geoană, Preşedintele Camerei Deputaţilor - dna Roberta Anastase, primul-ministru demis - dl. Emil Boc - nu doresc rezolvarea actualei crize politice şi învestirea unui Guvern de specialişti condus de un prim-ministru independent, un guvern solid şi profesionist, care să dea ţării un buget pentru anul viitor şi să fie un interlocutor credibil în raport cu instituţiile financiare internaţionale", continuă Antonescu.
"Facem de aceea apel la dvs., pentru că avem încredere în imparţialitatea instituţiei pe care o conduceţi, şi reprezentanţii autorităţii judecătoreşti sunt primii care trebuie să dea dovadă de responsabilitate, pentru reintrarea în cadrele constituţionale ale statului de drept", se arată în finalul scrisorii.