Georgeta Ghinea spune că liberalul Crin Antonescu pare "contradictoriu" în cursa pentru Cotroceni. "Acest lucru pare cu atât mai evident, dacă îl privim şi analizăm pe Crin Antonescu începând cu fizionomia. O singură sprânceană ridicată în permanenţă denotă suspiciune însăşi din partea posesorului. Suspiciunea e transmisă apoi la nivelul subconştientului colectiv şi avem tabloul gata. L-am urmărit pe domnul Crin Antonescu în câteva apariţii şi l-am descoperit încordat, mereu în ofensivă, aparându-se chiar şi când nu era cazul. Nu se poate relaxa niciodată, nu poate fi ceea ce considerăm noi natural. Este fabricat într-un rol care nu i se potriveşte".
"Un personaj desprins din galeria Geoană, Vanghelie, Ceauşescu, adică a outsiderilor cu şanse nule care reuşesc să devină lideri prin alegerea pe criteriul "ăsta va fi cel mai uşor de manevrat", devenind apoi tirani vicleni şi extrem de periculoşi pentru orice opozant care le-ar denunţa slăbiciunea". Aşa îl vede pe Crin Antonescu psihologul Florin Tudose care subliniază că "după victoria puţin aşteptată în faţa lui Tăriceanu, Crin l-a lichidat cu sânge rece pe killerul acestuia – Bogdan Olteanu, şi a marginalizat, dincolo de limitele vizibilului, toţi foştii oponenţi. Cu siguranţă, aceeaşi soartă este deja decisă şi pentru menestrelul Orban".
Ghinea îl vede pe Antonescu ca "un domn rafinat, educat şi sensibil" pentru care are "o profundă admiraţie". "Păcat că în lupta care s-a transformat în razboi, este agresiv, prea vehement, în totală neconcordanţă cu adevarata sa structură".
Vorbind despre fizionomia lui Antonescu, psihologii spun că este "bărbatul tânăr" cu "o figură fără vârstă şi o afectivitate nerezonantă", iar când analizează discursul acestuia, specialiştii spun că "Dă tot timpul senzaţia că nu vorbeşte în nume propriu şi că prezintă un text, e drept, bine învăţat şi clar expus, pe care cineva i l-a pus la dispoziţie. Gândurile, ideile din mesaj par să nu îi aparţină, deşi interpretează cu acurateţe textul de pe un prompter".
Tudose adaugă că Antonescu "se consideră un mare strateg şi moralist, dar dezangajarea sa militantă (chiulangiul parlamentului, studentul repetent, ministru de vitrină) îi joacă renghiuri permanente".
În opinia lui Florin Tudose, Crin Antonescu "ar fi preşedintele nejucător, mereu absent care în faţa unei crize ar spune că este la bibliotecă sau ar pleca în insula Capri să se relaxeze un pic. Chiar dacă e ceva mai viu decât Geoană cel de plastic este artificial ca o floare de hârtie (e drept, bine făcută) care te dezamăgeşte în momentul în care te-ai atins de ea".
În viziunea aceluiaşi specialist, două lucruri care îl vor dezavantaja în inconştientul colectiv pe candidatul liberal: "nefericita imaginaţie onomastică a naşilor săi, care asociază ambiguu, în numele candidatului, puritatea crinului cu otrava laurului şi credinţa că omul spân este rău şi viclean, după clişeul atât de cunoscut din Harap-Alb. Speranţa ar fi ca Ion Creangă să nu fi avut dreptate".
Citeşte şi:
Gigi Becali - un soi de Domnul Goe, instabil emoţional şi imatur afectiv, susţin psihologii