Amânarea are loc în condiţiile în care cele două Camere reunite au stabilit ca moţiunea de cenzură "11 împotriva României" să fie supusă votului cu o zi înainte, pe 13 octombrie.
Viceliderul deputaţilor PNL, Eugen Nicolăescu, a declarat că
principalul argument pentru care Birourile permanente au amânat
stabilirea calendarului asumării răspunderii Guvernului pe Legea
pensiilor este pentru a afla dacă Guvernul rămâne în funcţie după
discutarea moţiunii de cenzură. Nicolăescu a spus de mai multe ori că, din punctul lui de vedere, "o angajare a răspunderii Guevrnului este abuzivă" şi că este convins că Guvernul va cădea în urma moţiunii de cenzură.
Liderul deputaţilor liberali consideră că "este absurd" ca Guvernul să îşi angajeze răspunderea pe Legea pensiilor înaintea discutării moţiunii de cenzură, în urma căreia ar putea fi răsturnat.
Birourile permanente au decis să amâne cu o săptămână stabilirea datei la care Guvernul îşi va angaja răspunderea pe Legea pensiilor, o decizie care a fost contestată de PDL. Democrat-liberalii au anunţat că se delimitează de "abuzul" Birourilor permanente.
Democrat-liberalul Mircea Toader a declarat că depunerea moţiunii încalcă Constituţia şi că semnatarii au mai iniţiat o moţiune de cenzură în această sesiune.
Argumentul pe care se bazează democrat-liberalii este articolul 113, alin. 4 din Constituţia României, care spune că dacă moţiunea de cenzură a fost respinsă, deputaţii şi senatorii care au semnat-o nu mai pot iniţia, în aceeaşi sesiune, o nouă moţiune de cenzură, cu excepţia cazului în care Guvernul îşi angajează răspunderea.