Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă, prezent la faţa locului, a decis evacuarea forţată a celor două familii, deoarece în câmpul unu de sonde, acolo unde se pregătea de o lună o prăbuşire controlată, in jurul orei 05.00, sâmbătă dimineaţă, s-au prăbuşit 800 metri pătraţi de pământ. Evacuare familiilor e necesară mai ales că surparea a cauzat ieşirea la suprafaţă a saramurii din subteran.
În mod teoretic această saramură ar trebui colectată şi transportată pe platforma Combinatului Chimic din judeţul Vâlcea. Însă o cantitate mare de saramură ar putea inunda zona locuită din jurul salinei. Problema o constituie faptul că autorităţile nu au evacuat zona locuită fiindcă viitoarele case ale nu au fost terminate din cauza lipsei banilor. Oamenii sunt nemulţumiţi, mai ales că evacuarea lor, din zona de risc maxim, trebuia să se desfăşoare acum un an de zile.
Prefectul judeţului Vâlcea, Remus Grigorescu, a declarat că locuitorii zonei au fost încă de luni anunţaţidespre această prăbuşire. Studiile geologice anunţau această prăbuşire încă de acum un an. Autorităţile erau pregătite pentru acest eveniment, construind un canal special pentru dirijarea saramurii. Două familii au fost evacuate. Acestea aveau gospodăriile în zona în care urmează să se formeze un lac prin evacuarea saramurii.
Alte şapte familii sunt pregătite pentru a-şi părăsi casele în orice moment dar nu s-a dat un ordin de evacuare în privinţa acestora.
Comitetul a organizat însă o tabără pentru potenţialii sinitraţi.
Prefectul judeţului Vâlcea a declarat că pentru moment evacuarea celor 7 familii nu este imediată. De asemenea acesta a adăugat că fiecare familie ştie unde trebuie să se ducă în tabără, dacă evacuarea lor va fi necesară.
În acest moment se cunoaşte zona de rupere a salinei şi s-au luat toate măsurile pentru a feri populaţia zonei de orice pericol.
Preşedintele Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă, prefectul judeţului Vâlcea, a mai precizat că situaţia este sub control, pentru că la faţa locului s-au deplasat jandarmeria, poliţia municipală, judeţeană şi preşedintele Consiliului Judeţean.
Durata codului roşu ar putea varia între câteva zile şi câteva luni.
Mihai Fior, secretar de stat MAI a declarat că "s-a evaluat situaţia de la Ocnele Mari în urmă cu o săptămână împreună cu Dl. General Secară, comandantul IGSU. Ne-am întâlnit şi cu cei de la Universitatea din Bucureşti de la Departamentul de Cercetare în geologie şi geofizică ambientală, cei care coordonează programul de operare pentru degestionarea situaţiei din Câmpul 1 de sonde. de Pe parcursul zilei urmează să se dispună evacuarea celorlalte persoane. Împreună am analizat planul de evacuare. Dispozitivele sunt organizate în zonă împreună cu ISU şi cu POliţia locală, pentru că nu e de dorit ca cienva să se afle într-o zonă unde nu avem control."
Circulaţia rutieră înspre şi dinspre Ocnele Mari a fost restricţionată, iar craterul format sâmbătă dimineaţă este înconjurat de forţe de ordine, care au interzis accesul populaţiei.