Cercetătorii au descoperit ca în momentul în care celulele beta nu pot reacţiona la insulină, se declanşează o cascadă moleculară care afectează acţiunea normală a unui anumit receptor celular de la suprafaţa mitocondriei. Mitocondria afectată distruge adenozinul trifosfat, care este considerat un combustibil pentru activitatea celulară . Ca şi rezultat al acestui fapt, celulele beta mor. Practic, mitocondria produce energie pentru activitatea celulară, potrivit health.com.
“O buna funcţionare mitocondrială este fundamentală la producerea insulinei de către celulele beta, iar acest studiu arată care este exact legătura dintre mitocondrie şi insulină”, a declarat Dale Abel, colaborator în cadrul tudiului şi şeful sectiei de endocrinologie şi metabolism de la Universitatea de Medicină de Stat din Salt Lake City.
Cercetătorii urmăresc să descopere proteine care ar putea fi o premiză pentru noi medicamente care să prevină moartea celulelor beta. Studiul a fost publicat în jurnalul online PLos ON, în 24 noiembrie.