Contracepţia ce poate împărţi în patru categorii: metodele de barieră, metodele hormonale, metodele intrauterine şi sterilizarea.
Metodele de barieră
Prezervativul este unul dintre cele mai eficiente şi cunoscute metode, fiind folosit de cel puţin 400 de ani. Deşi nu prezintă o protecţie de 100%, din cauza defectelor tehnologice şi a altor factori, reprezintă şi o metodă eficientă împotriva bolilor cu transmitere sexuală.
Prezervativele pentru femei sunt o invenţie ceva mai recentă, din 1988, şi se folosesc în mod asemănător celor pentru bărbaţi, reducând riscul infecţiilor transmise sexual, fiind chiar mai eficiente în prevenirea herpesului.
Diafragmele au început să fie folosite de către femei în anul 1880. Dacă sunt folosite în mod corect, în primul an şi cu folosirea de spermicid, are o eficacitate de 94%. Diafragma acoperă cervixul şi previne sperma să intre în uter.
Calotele cervicale sunt relativ asemănătoare cu diafragmele, dar se aplică numai pe col. Acestea se folosesc întotdeauna împreună cu spermicidul. Ideea de blocare a cervisului cu o calotă este veche de mii de ani şi diverse culturi au folosit diverşi înlocuitori, cum ar fi jumătăţile de lămâie.
Buretele contraceptiv este considerat tot o metodă de barieră, dar nu este foarte eficient pentru că se bazează doar pe spermicid.
Metodele hormonale
Pilula combinată este cea mai des folosită în România şi conţine doi hormoni asemănători celor care se găsesc în mod natural în corpul femeii, hormonii estrogeni şi progestageni, împiedicând ovulaţia şi îngroşând mucusul colului Uterin.
Pilula monohormonală conţine doar hormoni progestageni şi funcţionează în principal prin îngroşarea mucoasei colului uterin, îngreunând accesul spermatozoizilor şi chiar oprind şi ovulaţia.
Hormonii injectabili conţin doar progestageni. O injecţie este necesară odată la aproximativ 8 săptămâni, în funcţie de fiecare femeie, funcţionând la fel ca şi pastilele. Avantajul este reprezentat de faptul că nu este necesară administrarea zilnică.
Metoda intrauterină
Această formă de contracepţie constă în introducerea în vagin a unui obiect de plastic sau metal, în forma de T care poate rămâne acolo chiar şi câţiva ani. Există două tipuri de dispozitive intrauterine: cu eliberare de cupru (care funcţionează ca un spermicid) şi de substanţă hormonală (care îngroaşă mucului cervical).
Sterilizarea constă în două operaţii simple. La femei se face legarea trompelor uterine, iar la bărbaţi vasectomie (sperma rămâne în scrot şi este absorbită de organism).
Cea mai eficientă şi sigură metodă contraceptivă rămâne însă abstinenţa.