Se pare că, în condiții potrivite, creierul tău poate învăța elemente noi de vocabular, în timp ce dorme, așa arată un studiu realizat de oamenii de știință de la University of Bern din Elveția.
Studiul care îți arată că e posibil să înveți în timp ce dormi
Participanții care au luat parte la studiu au avut ca sarcină să asculte înregistrări cu perechi de cuvinte în timpul somnului. Unul dintre cele două cuvinte era inventat, iar celelalt era real. Astfel, în momentul când aceste perechi de cuvinte erau prezentate în cadrul unui anume impuls electric din creier, participanții erau capabili să răspundă la întrebări legate de cuvintele ascultate în somn chiar și după ce se trezeau.
Cercetătorii au testat modul în care a asimilat fiecare participant cuvintele din înregistrări prin jocuri precum: „ce încape într-o valiză?". În cadrul jocului niciun participant nu a folosit cuvintele false pe care le-au ascultat în timp ce au dormit.
„Ceea ce am descoperit în studiul nostru este că creierul care doarme poate să codeze informații noi și să le stocheze pe termen lung. Chiar mai mult, creierul care doarme este capabil să facă noi asocieri, cel puțin așa arată scanările creierelor participanților, care au dezvăluit o activitate neurologică similară cu a unui om care a învățat un cuvânt nou de vocabular", a zis co-autorul studiului, Marc Züst.
Însă, metoda nu a dat rezultate și în cazul învățării unei limbi străine. Astfel, cea mai bună metodă pentru a reuși este să stai treaz. Cu toate acestea, cercetarea a scos la iveală abilitități ale minții, despre care mulți dintre noi nu știam și care pot fi foarte utile.