Cei 20 de cetăţeni români evacuaţi din Fâşia Gaza au trecut joi în Israel. La punctul de frontieră de la Erez, ei au fost aşteptaţi şi de diplomaţi români, veniţi de la Tel Aviv. Românii au fost conduşi spre Amman, în Iordania, de unde s-au întors în ţara noastră.
Potrivit ministrului Afacerilor Externe, Cristian Diaconescu, 20 de persoane, 8 adulţi şi 12 copii, cetăţeni români şi trei cetăţeni palestinieni, au reuşit să iasă joi din Fâşia Gaza, prin punctul de frontieră de la Erez.
"Considerăm că operaţiunea a fost reuşită. Ne dorim să-i scoatem din Fâşia Gaza şi pe ceilalţi cetăţeni români care vor să plece. Autorităţile israeliene, ca urmare demersurilor noastre, au aprobat, pentru un număr de aproximativ încă 40 de cetăţeni evacuarea din Fâşia Gaza. Continuăm în acest sens toate demersurile", a mai declarat Diaconescu.
El a explicat că, după operaţiunea de evacuare eşuată luni, a mai existat o tentativă care a fost anulată din motive de securitate, următoarea fiind cea reuşită de joi.
Cei 20 de cetăţeni şi-au achitat singuri costul transportului de la Amman la Bucureşti, iar dacă nu au dispus de suma necesară au semnat un angajament de plată, a anunţat ministrul Cristian Diaconescu.
Acţiunea de joi este parte a unei operaţiuni mai largi de evacuare a cetăţenilor străini din Fâşia Gaza. Potrivit Ministerului român de Externe, până joi la ora 10:00, 69 de cetăţeni români, la care se adaugă 12 cetăţeni palestinieni, îşi exprimaseră dorinţa de a fi ajutaţi pentru a părăsi zona de conflict.
Cele patru familii de români evacuate până acum au fost aşteptate la punctul de frontieră de către personalul consular al ambasadei României din Israel. Aceştia le-au verificat actele şi le-au emis documente de călătorie.
Autorităţile române se ocupă şi de tranzitul acestora pe teritoriul israelian, spre Iordania. După ce vor ajunge la Amman, românii vor fi conduşi la aeroport, apoi ajung în ţară cu avionul.
La Erez au ajuns joi dimineaţă patru autocare cu refugiaţi. Acţiunea de evacuare a fost organizată cu sprijinul Comitetului Internaţional al Crucii Roşii şi cu aprobarea autorităţilor israeliene. Locul de întâlnire al reprezentanţilor Crucii Roşii cu refugiaţii a fost ţinut secret.
Autorităţile israeliene au autorizat luni ca 63 de cetăţeni români, în cazul cărora a intervenit Ambasada României, să părăsească Fâşia Gaza prin punctul de frontieră Erez, dar majoritatea cetăţenilor care solicitaseră asistenţă consulară au decis să nu facă acest demers atunci.