Serghei Gurgurov, în vârstă de 31 de ani, a fost arestat în luna octombrie, fiind suspectat de furtul unor telefoane mobile. În arest, el a fost supus la rele tratamente aproape zilnic, vizând să îl facă să recunoască şi alte infracţiuni, printre care o crimă pe care nu a comis-o.
El susţine că cinci poliţişti l-au torturat timp de mai multe ore la sediul poliţiei din Chişinău. Aceştia l-ar fi legat de mâini şi de picioare şi suspendat de o bară. Pe faţă i-a fost pusă o mască de gaze şi a fost bătut. De asemenea, Gurgurov a fost curentat, a fost lovit în zona capului şi peste urechi şi o greutate de 32 de kilograme i-a fost pusă pe spate, în timp ce zăcea întins pe jos.
Bărbatul a spus că şi-a pierdut cunoştinţa în repetate rânduri şi că de
fiecare dată când îşi revenea torţionarii săi o luau de la capăt.
După eliberare, Gurgurov a fost diagnosticat cu paralizie a
picioarelor, fracturi la oasele cranului, contuzii cerebrale şi
probleme la coloana vertebrală. El a fost declarat invalid, pentru că
şi-a pierdut capacitatea de muncă în proporţie de 75%.
Guvernul moldovean a contestat acuzaţiile şi a conchis că simulează problemele.
În decizia sa, CEDO a conchis că a fost încălcată Convenţia europeană care interzice tortura şi relele tratamente. Instanţa a subliniat că bărbatul nu avea niciunea dintre aceste probleme înainte de arestare, în octombrie 2005, ceea ce înseamnă că au apărut în timpul detenţiei. În plus, Guvernul moldovean nu a oferit nicio explicaţie privind cauza lor.
CEDO a condamnat Chişinăul şi pentru lipsa unei anchete. Judecătorii de la Strasbourg au decis că Republica Moldova trebuie să îi plătească lui Gurgurov despăgubiri în valoare de 45.000 de euro.