În răspunsul primit de la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, datat 9 februarie, Asociaţia 21 Decembrie este anunţată că i s-a cerut Guvernului României ca, până la data de 2 iunie, să trimită observaţiile sale privind admisibilitatea cauzei.
Răspunsul Guvernului Român, atenţionează CEDO, trebuie să se refere la chestiunile indicate de Curte.
Răspunsul primit, mai arată CEDO, va fi comunicat Asociaţiei pentru a răspunde, apoi, în scris, în numele recurenţilor.
CEDO mai informează că în locul lui Corneliu Bârsan, recuzat de Asociaţia 21 Decembrie, Guvernul a desemnat pe Florin Streteanu ca judecător ad-hoc.
Preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie, Teodor Mărieş, a declarat, vineri, că Asociaţia a trimis la CEDO o acţiune comună, pentru judecarea atât a nesoluţionării dosarelor Mineriadei, cât şi a tergiversării dosarului Revoluţiei. "Se pare că cineva de la CEDO, din partea României, are interese pentru a separa acele dosare , pentru că noi le-am trimis în aceeaşi acţiune, iar acolo au fost prezentate ca fiind două acţiuni separate", a spus Teodor Mărieş.
Pe de altă parte, potrivit avocatului Asociaţiei 21 Decembrie, Antonie Popescu, Asociaţia a mai făcut la CEDO o altă acţiune separată, în care contestă decizia CCR, prin care civilii nu mai pot fi judecaţi de instanţele militare. Pentru această acţiune CEDO nu a stabilit încă un termen limită până la care Guvernul României să trimită observaţiile, a declarat Antonie Popescu.
De asemenea, CEDO cere României să prezinte, pe 26 februarie, observaţiile
făcute de Agentul Guvernamental al României pentru CEDO, privind plângerea
Asociaţiei 21 Decembrie de condamnare a statului român pentru nesoluţionarea
dosarului Revoluţiei.