Ce trebuie să faci când îți curge sânge din nas: Epistaxisul, sau sângerarea pe nas, este foarte frecvent la copii cu vârstă cuprinsă între 2 şi 10 ani şi adulţii între 50 şi 80 de ani.
Sângerarea se produce din cauza mucoasei foarte subțiri care căptușește porțiunea antero-inferioară a septului nazal și care conține, anatomic, o bogată rețea de vase mici de sânge ce pot sângera ușor la atingere sau din cauza altor factori. În termeni medicali, porțiunea dată este numită zona Kiesselbach, adică regiunea antero-inferioară a mucoasei septului nazal care este locul de predilecție a epistaxisului și care trebuie compresată, anume această zonă, pentru a opri hemoragia.
Vasele sangvine de la nivelul septului pot fi rupte prin zgâriere cu unghia sau în urma unui traumatism în această zonă. Aerul uscat poate face ca mucoasa septului să se usuce şi să crape, fapt care poate duce de asemenea la sângerare în partea anterioară a nasului. Există și alte cauze ale epistaxisului.
Ce trebuie să faci când îți curge sânge din nas: Sfatul medicului
Deși la prima vedere poate părea înfricoșătoare, sângerarea nazală este destul de comună, în special în rândul copiilor, al bătrânilor și femeilor gravide. Ana Maria Apostol, medic primar ORL, a explicat cum poți stopa sângerarea nazală și cum o făceai până acum în mod greșit:
”Este foarte important să golești nasul cum trebuie să scoți afară toate secrețiile pentru că acelea mențin inflamația nasului, mențin nasul înfundat și ne deranjează foarte tare. Toate secrețiile alunecă din nas în gât și de aceea ne doare gâtul. Trebuie să stăm cu capul în jos când suflăm nasul, nu în sus și să folosim un sprey cu apă de mare pentru că ne fluidizează secerțiile care sunt vâscoase și așa le putem scoate mai ușor afară. Suflăm nasul apăsând pe fiecare nară pe rând, de mai multe ori. Când nasul și urechile sunt desfundate atunci nu ne mai doare gâtul. Inflamațiile se formează din cauza prafului și bacteriilor din nas. Trebuie să avem o igienă a nasului, să îl suflăm de fiecare dată.
Ce trebuie să faci când îți curge sânge din nas: Mitul cu capul pe spate
Mitul cu capul pe spate când ne curge sânge din nas trebuie desființat, dimpotrivă, trebuie să stăm cu capul tot în jos. Presăm pe nară, pe porțiunea de jos a seputului nazal, 10 minute și atunci sângele se va coagula și se va opri. Dacă stăm cu capul pe spate va curge și mai mult, ne înecăm pentru că ajunge în gât și căile resporatorii. Când ne curge sânge din nas trebuie să fim calmi, cu tensiune și puls normale pentru ca acea coagulare să se producă rapid, în maximum 5 minute”.
”Mai este o metodă băbească: să pui apă cu sare în mână și să o tragi pe nas după care să suflăm nasul, însă nu este corect pentru că astfel ajunge și în urechi și se înfundă urechea și se formează otita seroasă. Nasul este suprainfectat, mucii se formează pentru că nasul vrea să elimine toate bacteriile, tot ce este nociv, ce vine din afară. Dacă nu le scoatem atunci ne doare tot timpul gâtul. Deci gâtul nu ar mai fi inflamat dacă ne suflăm nasul corect zilnic”, declară medicul pentru digi24.ro.
Ce faci dacă persistă sângerarea nazală?
Mergi la medic dacă sângerarea nu încetează nici după jumătate de oră de apăsare a nărilor. El îţi va recomanda medicamente hemostatice, după ce îţi va lua pulsul şi va măsura tensiunea arterială şi, eventual, va face o radiografie. În plus, va determina cauzele sângerărilor nazale frecvente.