Un singur urs hibrid a fost văzut în sălbăticie, aşa că studiul s-a axat pe doi urşi grolari ţinuţi în captivitate. Doar 17 astfel de urşi sunt cunoscuţi în întraga lume.
În timp ce fiecare hibrid a moştenit caracteristici de la ambii părinţi, anumite trăsături, precum blana, par a fi o amestecătură între polar şi grizzly. Culoarea părului său este un maro în degrade.
Singurul urs grolar găsit în sălbăticie a fost împuşcat în aprilie 2006 de un american vânător de trofee, în Banks Island, Northwest Territories, Canada.
Un număr mic de astfel de urşi există însă în captivitate în grădini zoologice din Cehia, Israel, Rusia, Spania, Polonia şi Germania, ca rezultat al faptului că urşii bruni au fost ţinuţi în acelaşi loc cu cei polari.
La Zoo Osnabruck, din Germania, de exemplu, ambele specii au fost ţinute împreună încă din 1980 dar nu au făcut pui, până recent, în 2004, când o femelă de urs brun a născut doi pui cu un tată polar.
"Am fost surprinşi de micuţi, pentru că timp de 24 de ani nu s-a întâmplat nimic", a declarat dr. Magiera de la Zoo Osnabruck.
După naşterea lor, cei doi pui au fost mutaţi la altă grădină zoologică pentru a evita să înveţe comportamentul părinţilor.
Dr. Magiera şi dr. Alexandra Preus de la Universitatea Osnabruck şi de la zoo Osnabruck, au publicat rezultatele studiului lor asupra celor doi grolari.
Caracteristici fizice ale urşilor grolari:
Ca statură, sunt între cea a ursului polar şi cea a ursului brun. Au un gât mai lung, precum ursul polar, dar umeri înguşti precum urşii bruni. Mărimea şi forma capului este intermediară, între faţa mai alungită a polarului şi cea mai groasă a brunului.
Hibrizii au cozi vizibile, precum urşii polari, în timp ce la urşii bruni abia se văd.
Cel mai interesant aspect al hibrizilor este blana, un amestect între cea a urşilor polari şi bruni: pe anumite porţiuni de pe corp este asemănătoare unei specii, iar în altele părţi...celeilalte specii. Acest lucru se vede mai ales dinculoare în degrade a blăniţei.
Comportamentul urşilor grolari seamănă mai mult cu cel al urşilor albi. Dacă hibrizii se distrează cu jucării mari, precum pneurile de tractoare, îşi folosesc labele din faţă pentru a presa obiectul, la fel ca urşii polari atunci când sparg gheaţa pentru a prinde foci.
Urşii hibrizi se întind pe jos la fel ca polarii, cu picioarele din spate întinse.
Urşii bruni (Ursus arctos) şi urşii polari (Ursus maritimus) s-au separat în specii diferite acum 200-300.000 de ani. În mod normal, zonele lor de trai nu se întâlnesc. Ursul brun trăieşte în pădurile montane din Holarctic şi tundră, în timp ce polarul frecventează Arctica.
În ultima vreme însă, din cauza încălzirii globale, urşii polari sunt siliţi să coboare mai în sud, unde se întâlnesc cu rudele brune.
În timp ce unii cercetători sunt de părere că urşii polari se vor întoarce definitiv pe continente, alţii spun că schimbările climatice vor fi prea rapide ca urşii polari să se adapteze.