Moneda canadiană a atins paritatea cu dolarul american în primul trimestru al anului 2008 şi, deşi a căzut, este pe cale să recâştige teren, scrie ziarul francez Le Monde.
Atunci când a început recesiunea mondială, Canada a fost lovită greu. Deşi sectorul imobiliar nu punea probleme, prăbuşirea cursului materiilor prime a pus în dificultate filiera de export canadiană şi a amânat marile proiecte de prospectare.
Şocul nu a determinat Canada să ia măsuri de relansare nechibzuite. Deficitul va fi de 56 de miliarde de doalri canadieni (35,4 miliarde de euro) în 2009-2010, ceea ce înseamnă 4% din PIB-ul canadian. Acesta este estimat să scadă la 45 de miliarde de dolari canadieni - 3,2% din PIB, în 2010-2011.
Cu aceste cifre, Canada nu va avea nevoie să împrumute la fel de mult ca Statele Unite. Un dolar american este cotat la 1,08 dolari canadieni, iar perspectivele de creştere economică sunt mai bune, pentru o economie în care primează materia primă.
Rămân şi câţiva factori de risc pentru economia canadiană. Resursele naturale se pot transforma în handicap, dacă preţurile se prăbuşesc din nou. Al doilea risc ţine de o schimbare a majorităţii politice. Liberalii din opoziţie şi-au retras sprijinul primului ministru conservator Stephen Harper, ceea ce ar putea grăbi alegerile din această toamnă. Dacă liberalii ar constitui un guvern, e posil să continue să administreze prudent bugetul public. O coaliţie de centru stânga ar putea să nu meargă pe aceeaşi linie.
Comparativ cu Statele Unite, Marea Britanie sau Japonia, ale căror deficite bugetare sunt enorme, Canada apare ca un refugiu sigur. Moneda sa este pe drumul cel bun pentru a egala sau chiar depăşi dolarul american.