Din ce în ce mai mulţi economişti sunt de părere că Bulgaria este următorul stat, după Ungaria, Letonia, Serbia, România şi Polonia, care va cere ajutorul FMI, din cauza deficitelor externe majore.
O delegaţie FMI încheie miercuri o vizită de o săptămâna la Sofia, în cadrul căreia a analizat dezvoltarea economică a Bulgariei şi a adus la zi prognoza asupra indicatorilor principali, fără a lua în calcul un împrumut.
"Poziţia noastră nu se va schimba. Nu avem deocamdată nevoie de fonduri din partea FMI", a declarat un oficial al guvernului.
Premierul Serghei Stanişev a declarat luna trecută că Bulgaria nu are nevoie de un ajutor din partea FMI.
După ani întregi în care creşterea economică a fost susţinută de împrumuturi şi investiţii străine puternice, statele din estul Europei sunt afectate în contextul în care zona euro, principala destinaţie a exporturilor, a intrat în recesiune, iar investitorii au părăsit pieţele emergente.
Bulgaria a avut o creştere economică anuală de aproximativ 6% în ultimii ani, dar acum se confruntă cu un deficit de cont curent mare şi datorii străine, fiind unul dintre statele expuse crizei globale a creditelor.
Stanişev şi unii analişti sunt de părere că anii în care Bulgaria a avut un excedent bugetar şi rezerve fiscale şi valutare puternice protejează statul în contextul condiţiilor economice dure, comparativ cu restul fostelor ţări comuniste, cum ar fi România.