Aleșii votează astăzi forma finală a bugetului României. PSD încearcă să facă modificări la pensii și salarii, liderii PNL și USR au zis că nu pot fi făcute astfel de modificări.
Proiectul de buget a generat discuţii aprinse în Parlament, însă majoritatea pe care o au cele trei partide din coaliţia de guvernare (PNL, USR-Plus, UDMR), chiar dacă este destul de fragilă, este suficientă ca proiectul de buget să treacă de votul legislativului.
Prezent ieri în Parlament, premierul Florin Cîţu a spus că guvernul mizează în creşterea veniturilor şi pe estimările Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) privind recuperarea plăţilor amânate de taxe şi impozite, dar şi pe aproape 3 mld. de lei în plus din digitalizarea ANAF.
„La estimarea veniturilor bugetare în 2021 s-au avut în vedere 7,3 mld. de lei estimarea ANAF privind recuperarea obligaţiilor fiscale amânate de la plată prin efectul legii anul trecut. 2,7 mld. lei estimarea ANAF privind efecte pozitive asupra colectării din digitalizarea ANAF şi 5,7 mld. lei repartizarea cotei de minim 75% din profitul nerealizat sub formă de dividende/vărsăminte la bugetul de stat”, a spus prim-ministrul Florin Cîţu.
Opoziţia acuză guvernul că a tăiat banii prevăzuţi pentru creşteri de pensii sau alocaţii în 2021 şi că direcţionează mai mulţi bani la bugetele locale câştigate de partidele din coaliţia de guvernare.
Președintele PSD Marcel Ciolacu a spus, în cadrul dezbaterilor din Parlament, că PSD nu va vota bugetul în formula prezentată.
„PSD nu va vota bugetul în această formulă. Vom merge în stradă alături de ceilalţi români care ies zilnic”, a spus Marcel Ciolacu.
Potrivit proiectului de buget, veniturile statului ar ajunge la 365 mi8liarde de lei în 2021. Creşterea veniturilor se bazează pe estimarea unei creşteri economice de 4,3% în 2021.