"Prin reducerea cheltuielilor bugetare urmărim şi adaptarea activităţii aparatului administrativ la condiţiile crizei economice care va permite, prin această reducere a cheltuielilor bugetare, inclusiv să continuăm planul de investiţii publice pe care l-am propus la începutul anului şi să ne respectăm angajamentele pe care ni le-am asumat prin memorandumul încheiat cu CE şi FMI", a declarat Boc, în discursul susţinut, în Parlament, cu ocazia asumării răspunderii pe Legea privind reorganizarea instituţiilor statului şi reducerea cheltuielilor bugetare.
Şeful Executivului a spus că, prin reducererea numărului de posturi, ca urmare a restructurării agenţiilor de stat, vor fi economisite, anual, 22 de milioane de lei. În plus, veniturile proprii ale acestor instituţii vor fi virate la bugetul de stat.
Premierul a declarat că, potrivit Institutului Naţional de Statistică, numărul angajaţilor din administraţia centrală a crescut cu 37%, între 2004 şi 2008, de la 159.000, la 218.000. Într-o agenţie guvernamentală, ponderea experţilor în rândul angajaţilor variază, însă, între 40 şi 60%, diferenţa fiind reprezentată de aparatul administrativ.
"O parte a acestor agenţii finanţate extrabugetar s-au transformat, în timp, într-un adevărat sistem de rentă pentru clientela politică. Raţiunea de a fi a unora dintre aceste instituţii - în cazul în care a existat vreodată - s-a pierdut pe parcurs", a încheiat Boc.