"Acum nu mai putem amâna, acum este timpul faptelor. De aceea Guvernul pe care îl reprezint nu mai vorbeşte de lucruri abstracte, nu vine în faţa Parlamentului să facă declaraţii de intenţii, vine în faţa dumneavoastră cu trei proiecte majore, pentru care vă cerem încrederea", a spus premierul Emil Boc.
"Fie că vorbim de salarizarea unică, fie că vorbim de restructurarea agenţiilor guvernamentale, fie că vorbim de o Lege a Educaţiei care vizează să schimbe structural sistemul de învăţământ, vorbim despre lucruri asupra cărora acest Guvern şi-a asumat răspunderea", a completat premierul.
Potrivit primului ministru, cele două partide componente ale Parteneriatului pentru România, PSD şi PD-L, şi-au asumat cel puţin două obiective fundamentale, în momentul în care au decis formarea Guvernului: depăşirea reformei economice, cu consecinţe cât mai puţin grave pentru cetăţeni, şi realizarea reformei statului român, adică adoptarea acelor legi care vor moderniza statul român, "acele legi care nu au fost adoptate până acum pentru că vechile guverne nu au avut curajul să ia decizii majore în aceste domenii, în ultimii 20 de ani".
"Nu mai putem amâna. 20 de ani au fost de ajuns. Acum este timpul faptelor. Guvernul pe care-l reprezint vine cu trei proiecte majore de reformare a statului român, pentru care vă cere încrederea", a spus premierul, asigurând, totodată, că "reforma sistemului educaţional face parte din reforma statului român".
Cu toate acestea, "legea Educaţiei va avea nevoie de o perioadă de timp pentru a putea fi pusă în aplicare", a avertizat primul ministru.
"Statul şi nu cetăţeanul a fost marele beneficiar al ultimilor 20 de ani. Statul a lucrat mai mult în favoarea lui, decât în slujba cetăţeanului", a completat Boc, motiv pentru care "a venit momentul ca statul român să fie reformat".
"Declar, în mod oficial, că Guvernul îşi asumă răspunderea asupra celor trei proiecte de lege", a spus Emil Boc, la finalul discursului susţinut în faţa parlamentarilor.