"Am fost un om raţional şi voi fi în continuare cel mai echilibrat şi raţional om posibil din Guvern, până la un punct, când orice amânare şi tergiversare nu conduce la altceva decât la greutăţi pentru elevi şi pentru părinţi", a spus Emil Boc, precizând, totodată, că soluţiile care au fost luate în discuţie "nu sunt soluţii apărute din cer, ci au fost discutate în cadrul Pactului naţional pentru Educaţie".
"Fac ceea ce trebuie pentru ţară şi cine este de acord să facem reformele de care ţara are nevoie va fi alături de mine, cine nu, nu", a spus Boc, întrebat dacă riscă ruperea Coaliţie pentru pachetul de Legi ale Educaţiei.
E. Boc: Adevăratul test al răspunderii guvernamentale este pentru cei care se opun acestor legi
"Scaunul de prim-ministru nu este pe viaţă. Am venit cu bună-credinţă de la Cluj să fac treabă. Nu se poate, merg mai departe. Asta este. Las pe alţii să facă treabă, dar eu vreau să am conştiinţa împăcată că, atâta timp cât am fost în poziţia asta, am încercat tot ce a ţinut de mine să fac reformele pe care le-am semnat în Parteneriatul pentru România şi pe care le-am angajat în faţa românilor", a explicat premierul, adăugând că "adevăratul test este pentru cei care se opun acestor legi". "Testul este pentru ceilalţi dacă doresc sau nu ca această reformă să meargă mai departe", a spus Emil Boc.
Imediat după prezentarea lor în Guvern, Legile Educaţiei vor fi dicutate şi analizate timp de două săptămâni. "Orice lălăială, amânare de dragul amânării... Doresc să rămânem în graficul pe care l-am anunţat", a asigurat primul ministru.
"Mergem în Parlament şi, cei care nu doresc, nu votează. Asta este. Cade Guvernul. Asta este soluţia, dar eu nu o să stau tot timpul că va cădea Guvernul şi să nu fac nicio reformă. Asta ar însemna să stau patru ani şi să nu se întâmple nimic de teamă că mâine voi pleca acasă", a completat Emil Boc.
"Un prim ministru care pleacă acasă e un prim ministru fericit după o perioadă de criză, după greutăţile pe care le are. Nu ţin cu forţa de scaunul pe care îl am", a spus premierul, amintind că Parteneriatul pentru România a fost format cu două scopuri: în primul rând, pentru a gestiona ţara în perioadă de criză şi, în al doilea rând, să facă reformele pe care nu le-a făcut nimeni în ultimii 20 de ani. "Dacă nu facem reformele, trebuie să le spunem românilor că trebuie să găsească ei alte soluţii", a completat Boc.
"Eu voi încerca cu bună-credinţă, cu echilibru, ascultând pe toată lumea, dar nu mai accept aceste prelungiri, aceste tergiversări de dragul tergiverărilor", a conchis Boc, asigurând, totodată, că va merge mai departe cu propunerile făcute.
Premierul Emil Boc i-a cerut, luni, Ecaterinei Andronescu, ministrului Educaţiei, ca, până pe 14 august, să finalizeze proiectul de legi în domeniul Educaţiei.
Citeşte şi...
Boc: Guvernul îşi va asuma răspunderea pe legile Educaţiei. Cum comentaţi?
Mircea Geoană: Vreau să avem un cod al Educaţiei care să rămână neatins