Americanii de la vor să vândă tot, neavând niciun preț de pornire. Potrivit anunțului, cei care vor să cumpere, pot licita la fața locului sau prin internet, iar cei care vor achiziționa utilajele cu care trebuia construită autostrada spre Ardeal, trebuie să achite în euro.
Americanii au mai precizat că nu acceptă plata cash, ci doar prin bancă.
Epopeea Bechtel a luat sfârşit, după ce statul român a achitat o notă de plată de peste 1,4 miliarde de euro pentru numai aproximativ 84 de kilometri de autostradă. În urmă a rămas un şantier care, dacă nu va fi continuat, se va degrada. Înainte de a rezilia contractul, Executivul a achitat datoria de 50 de milioane de euro către Bechtel, a spus ministrul Dan Şova.
„Bechtel mai lucra pe două din opt tronsoane, acesta fiind rezultatul rezilierii care s-a făcut fără a se plăti vreun leu americanilor, pe vremea Guvernului Boc”, a explicat fostul ministru al Transporturilor, Anca Boagiu, pentru EVZ, în mai 2013. Întrebat ce se va întâmpla acum cu autostrada Bechtel, premierul Victor Ponta a anunţat că se ia în calcul o nouă strategie de transport: „Putem să gândim strategia pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere pe toată zona Ardealului. De altfel, chiar în acest an sper să putem licita segmentul Sebeş-Câmpia Turzii, deci practic să legăm Clujul de autostrada Arad- Sibiu. După care putem, fie din fonduri europene, fie în parteneriat public privat, să continuăm vechiul traseu spre Suplacul-de-Barcău şi în jos, spre Sighişoara”.
Pe de altă parte, ministrul Dan Şova a explicat că se va organiza o licitaţie pentru concesionarea tronsonului Suplacu de Barcău – Borş, porţiunea nefinalizată de Bechtel. Numai că, mai întâi, trebuie făcut un nou studiu de fezabilitate pe acest tronson.
Vezi AICI miniştrii Transporturilor care au gestionat contractul păgubos cu Bechtel.