"Eu nu cred că este atît de reală analiza celor care spun că Romania are relatii rele cu Moscova. Schimburile noastre comerciale cresc, contactele politice au o frecvenţă foarte mare, numai anul acesta au existat cel putin cinci - şase vizite ale miniştrilor români la Moscova pentru a stabili elemente de cooperare şi vă mai spun un lucru, nu cred că Moscova este atât de angajată alături de Voronin pentru a fi ostilă României datorită relaţiilor România-Moldova. Şi am toate elementele să vă spun acest lucru. În ceea ce priveşte interesele Moscovei în Republica Moldova, în mod categoric ele există, la fel cum există şi interesele României pentru cetăţenii Republicii Moldova", a spus şeful statului.
Şeful statului a vorbit, în interviul acordat joi, la Praga, pentru Radio Europa Liberă, despre acuzaţiile preşedintelui Voronin care au survenit în urma protestelor care au avut loc la Chişinău după alegerile parlamentare. Băsescu a spus că România nu va înceta să respingă acuzaţiile de implicare în treburile interne ale Republicii Moldova. "Ce va pot spune cu certitudine este că noi am mai văzut aceste întâmplări. Le-am văzut la Bucureşti în decembrie 1989, când, tot aşa, un conducator comunist nu şi-a înteles propriul popor şi mai ales n-a înţeles tânăra generaţie şi poate domnul Voronin se uită la filmele din decembrie 1989 de la Bucureşti. O sa vadă că pe stradă erau tinerii care vroiau libertate. Tinerii care vroiau spre Europa. Nu erau cei care îl votau pe Ceauşescu", a spus Băsescu. Preşedintele a vorbit şi despre acţiunile României în încercarea de a păstra legătura cu românii de peste Prut şi despre lobby-ul făcut în cadrul Uniunii Europene pentru includerea Republicii Moldova în pachetul Balcanilor de Vest.
Vorbind despre agenda externă, preşedintele a mai arătat, în cadrul interviului, că doi piloni importanţi în politica externă a ţării noastre sunt dezvoltarea unor parteneriate puternice cu Statele Unite şi cu Franţa. "Obiectivul ambelor ţări (Statele Unite şi România-n.r.) este consolidarea parteneriatului strategic în ambele dimensiuni, atât cea de securitate, cea militară, în care am oferit facilităţi militarilor americani în bazele militare romanesti de la Kogălniceanu, de la Babadag şi din alte locuri, participăm împreuna cu trupe in afara frontierelor, dar, in egala masura avem şi investitiile Ford in Romania şi investiţiile în industria alimentară şi în agricultură şi multe altele", a spus preşedintele, arătând că parteneriatul România-SUA se dezvoltă "frumos", inclusiv pe dimensiunea politică. "Vă pot spune că un parteneriat la fel de puternic dezvoltăm cu Franţa, în interiorul Uniunii Europene. Şi este un parteneriat care vine rapid din urmă, iar pentru noi, cele două parteneriate strategice, cu Statele Unite şi cu Franţa, sunt doi piloni extrem de importanţi în politica noastră externă", a mai spus Traian Băsescu.