Decizia asociaţiilor a fost comunicată, luni seara, agenţiei NewsIn, de preşedintele Asociaţiei Magistraţilor din România (AMR), Mona Pivniceru, care a menţionat că plângerile care vor fi depuse sunt justificate de interesul public.
Preşedintele de onoare al AMR a declarat că banii de la ministerul Justiţiei au ajuns la alte instituţii ale statului: "Ordonanţa de Urgenţă 34, de rectificare bugetară, a dus la luarea din bugetul Sănătăţii, Educaţiei, o sumă importantă pentru a se da Ministerului Sportului pentru Cupa Davis, la Transporturi pentru angajarea unei case de avocaţi, în condiţiile în care şi Transporturile au departament juridic".
Plângerea împotriva Guvernului vizează, potrivit preşedintelui AMR, nerespectarea hotărârilor judecătoreşti şi "conduita abuzivă, exercitată cu rea credinţă" de către Executiv. Mona Pivniceru s-a referit, astfel, la nerespectarea deciziei Curţii de Apel Bucureşti, prin care s-a suspendat executarea ordinului ministrului Cătălin Predoiu, prin care fusese sistată plata sporului de 50%. De asemenea, Pivniceru a făcut referire la ordonanţa 71/2009, de reeşalonare a plăţii titlurilor executorii ale magistraţilor, deşi o ordonnaţă anterioară, similară, a fost declarată neconformă cu legea fundamentală de către Curtea Constituţională.
Plângerea împotriva lui Cătălin Predoiu vizează ordinul acestuia de sistare a plăţii sporului de 50%. "Prin circulară s-a umblat la leafa omului", a explicat Mona Pivniceru, pentru NewsIn.
Decizia asociaţiilor va fi comunicată, marţi, reprezentanţilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi Consiliului Superior al Magistraturii.
În ceea ce priveşte revendicările protestului magistraţilor, Mona Pivniceru a declarat luni seara, pentru NewsIn, că ideea principală este respectarea recomandărilor, pe care le va finaliza în cursul zilei de marţi, împreună cu reprezentanţii celorlalte asociaţii.
Preşedintele Asociaţiei Magistraţilor din România (AMR), Mona Pivniceru, a declarat, duminică, pentru NewsIn, că neincluderea sporului în salariile magistraţilor, în ciuda unei hotărâri judecătoreşti favorabile, constituie abuz în serviciu, faptă de care s-ar face vinovat atât ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, cât şi ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea. Pivniceru a mai declarat, pentru NewsIn, că se va consulta, luni, cu alţi judecători, în legătură cu sancţionarea faptului că sporul de 50% nu a fost inclus în salariile magistraţilor, deşi Curtea de Apel Bucureşti le-a dat câştigat de cauză.
Guvernul a decis, vineri, 10 iulie, modificarea OG 119/1999 privind controlul intern şi cel financiar preventiv, în cadrul unei şedinţe extraordinare a Executivului, în cadrul căreia modificarea OG 119 a fost singurul act normativ de pe ordinea de zi.
În urma deciziei de vineri a Executivului, Curtea de Conturi devine mediator între Ministerul Finanţelor şi orice alt ordonator principal de credite, luând decizia plăţii unor sporuri salariale.
Astfel, potrivit modificărilor aduse, cererile de deschidere a creditelor bugetare, prezentate de ordonatorii principali de credite, refuzate total sau parţial la viza de control financiar preventiv, trebuie să fie prezentate MFP împreună cu copii ale refuzului de viză şi cu copie după actul de decizie internă, prin care ordonatorul de credite şi-a asumat răspunderea efectuării operaţiunii refuzate la viză, a anunţat ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, la finalul şedinţei de guvern.