Plângerea este datată 10 septembrie şi este semnată şi de alte asociaţii, mai puţin cunoscute, precum Asociaţia Baricada Inter ‘89, Asociaţia Adevăr şi Dreptate, din care face parte tot Viorel Ene, preşedintele AVMR, Grupul Independent pentru Democraţie, Seniorii Ligii Studenţilor, Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Apatrizilor şi Refugiaţilor, în care este implicat, de asemenea, Ene, sau Asociaţia Pro-PNŢCD.
În plângere se arată că, prin solicitarea publică şi televizată a preşedintelui României, de repunere în funcţia de procuror a pensionarului Dan Voinea, a avut loc o imixtiune gravă în actul de justiţie, anulându-se principiul separării puterilor în stat.
Asociaţiile mai susţin că preşedintele României ar fi dat dovada "unui comportament cu totul contradictoriu", având în vedere că a luat decizia de demitere a procurorului Dan Voinea din funcţia de procuror-şef adjunct al Parchetului General - Secţia Militară, pentru "grave abateri privind instrumentarea dosarului represiunii din iunie 1990-mineriada, semnând actul de revocare din funcţie a acestuia".
Tot în plângere, asociaţiile arată că "activitatea lui Dan Voinea a reprezentat, de-a lungul anilor, o formă gravă de corupţie a Justiţiei române, direct implicată în salvarea lui Ion Iliescu şi a acoliţilor săi de răspunderea penală în cazul Mineriadei din 1990".
Preşedintele AVMR, Viorel Ene, este cunoscut pentru plângerile penale făcute pe numele mai multor persoane, printre care Dan Voiculescu şi Sorin Oprescu.
Preşedintele Traian Băsescu i-a cerut, marţi, procurorului general, ca Parchetul să concentreze resurse umane pentru a creşte viteza de rezolvare a dosarului Revoluţiei şi a spus că va discuta cu premierul găsirea unei soluţii legale ca generalul Dan Voinea să lucreze din nou pe acest dosar dacă doreşte. Între timp, Voinea şi-a depus cererea de reintrare în magistratură la CSM.