Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj a realizat un studiu cu privire la inserţia pe piaţa muncii a absolvenţilor din promoţiile 2005-2007.
Potrivit rezultatelor studiului, în ceea ce priveşte integrarea pe piaţa muncii, 77,2% dintre absolvenţii UBB sunt angajaţi cu carte de muncă, iar aproximativ 4% cu contract.
În ceea ce priveşte intervalul de timp dintre absolvirea facultăţii şi angajare, 53% dintre absolvenţi găsesc un loc de muncă şi se angajează cu contract de muncă în intervalul 0-6 luni de la absolvirea facultăţii, iar aproximativ 20% dintre ei îşi găsesc un loc de muncă şi se încadrează cu carte de muncă în intervalul 7-12 luni de absolvire. Aşadar, 73% dintre absolvenţi se angajează în primul an de la absolvirea facultăţii.
Cu privire la locul de muncă pe care îl deţin, 80% dintre subiecţi declară că au un loc de muncă în domeniu, iar 62% declară că locul de muncă pe care îl au corespunde specializării absolvite.
Întrebaţi dacă doresc să îşi schimbe locul de muncă, o treime dintre respondenţi au răspuns afirmativ, principalele motive fiind remuneraţia mică, insatisfacţii profesionale şi faptul că nu sunt titulari pe post.
Aproximativ 1,3% dintre cei care spun că nu au un loc de muncă în momentul realizării studiului declară că au statutul de şomer, motivează acest statut prin faptul că sunt încă cursanţi ai unor forme de învăţământ, doresc să îşi continue studiile, doresc să îşi deschidă o afacere proprie sau nu şi-au găsit un loc de muncă în domeniul absolvit.
S-a constatat o creştere a numărului absolvenţilor care doresc să îşi continue studiile. Astfel, 40,3% dintre absolvenţii promoţiei 2006 care au fost intervievaţi, îşi manifestă această dorinţă.
Principalele surse de informare ale absolvenţilor cu privire la piaţa forţei de muncă sunt: mass-media (28,3%), familie, prieteni, cunoştinţe ale familiei (21,8%) şi inspectoratul şcolar (17%).
Absolvenţii universităţii au fost rugaţi să completeze un chestionar compus din 39 de itemi, prin care li se solicită informaţii referitoare la statutul lor pe piaţa muncii, la locul de muncă pe care îl au (dacă este un loc de muncă cu studii superioare, dacă corespunde sau nu domeniului absolvit), motivele pentru care nu au un loc de muncă, etc.
Dintre respondenţi, 76,6% sunt de etnie română, 22,7% de etnie maghiară, 0,3% sunt de etnie germană, iar restul de alte etnii.
În ceea ce priveşte localitatea de domiciliu a subiecţilor chestionaţi, un sfert dintre aceştia au domiciliul stabil în municipiul Cluj-Napoca; 83,2% dintre subiecţi provin din mediul urban, iar 16,8% din mediul rural.