Reprezentanţii Ministerului Administraţiei spun că este imposibil ca asigurările obligatorii pentru locuinţe să poată fi încheiate din vară, pentru că normele de aplicare a legii au fost adoptate prea târziu. În plus, companiile de asigurare nu s-au hotârât dacă vor să facă parte din organismul care va gestiona fondurile pentru despăgubiri.
"Nu cred că poate să aibă aplicabilitate cu 1 iulie pentru că nu s-au constituit primii paşi care trebuiau să fie făcuţi", a precizat Radu Stancu, secretar de Stat MAI.
Companiile de profil susţin că legea asigurărilor obligatorii pentru locuinţe are mai multe nereguli. De exemplu nu este specificat clar de unde se dau banii pentru daune.
"Însăşi legea are anumite chestiuni neclare care se contrazic reciproc. De exemplu, legea la un articol spune că despăgubirea se plăteşte de către societatea de asigurare ce va recupera ulterior de la PAID, la alt articol spune că se plăti de către PAID despăgubirea" a declarat telefonic, Cătălin Stroe, director companie de asigurări.
Reprezentanţii Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor spun însă că au terminat normele de aplicare a legii, care sunt acum în dezbatere publică. Asiguratorii au cerut modificarea legii pentru a fi eliminate neregulile semnalate. Acest lucru ar duce şi la schimbarea normelor, ceea ce ar însemna o nouă amânare. Suma maximă asigurată este de 20.000 euro pentru locuinţele din beton, metal sau cărămidă arsă şi de 10.000 euro pentru locuinţele din lemn sau orice material netratat chimic. Asigurarea obligatorie va fi valabilă în caz de cutremur, alunecări de teren şi inundaţii.