"Nu vom prezenta această peliculă în România, pentru că am considerat că nu vom obţine beneficii de pe urma lui", a explicat directorul Ro Image 2000, Oana Stoenescu.
Încă de la începutul lunii iunie, după ce "Antichrist" a avut premiera mondială în cadrul Festivalului de Film de la Cannes, distribuitorii pentru România puneau sub semnul întrebării achiziţionarea drepturilor de difuzare. "Încă nu am văzut acest film, dar urmează să o facem şi vom discuta cu cei de la Prorom (deţinătorii drepturilor de difuzare şi pentru România - n.r.). Rămâne să vedem ce versiune am putea aduce: cea originală sau cea cenzurată. Dacă vom considera că, din cauza scenelor de violenţă şi nuditate prezentate, există posibilitatea să nu avem cerere pentru el, am putea chiar să renunţăm la a-l aduce în România. Chiar dacă este regizat de Lars von Trier, pe noi ne interesează şi partea comercială", declarau, atunci, reprezentanţii Ro Image 2000.
Distribuitorii nu exclud însă posibilitatea ca publicul român să vadă, totuşi, filmul pe DVD sau la TV.
"Antichrist" a avut premiera în România pe 6 iunie, la Cluj Napoca, în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), unde a beneficiat de proiecţia variantei necenzurate. Tot la iniţiativa organizatorilor TIFF, pelicula a mai fost proiectată o singură dată la Cluj Napoca, pe 7 iunie, şi pentru ultima oară, la Bucureşti, pe 12 iunie.
Pelicula regizată de Lars von Trier, cu un buget de 11 milioane de dolari, a participat la competiţia oficială de la Cannes, unde actriţa principală, Charlotte Gainsbourg a fost recompensată cu premiul pentru cea mai bună interpretare feminină. Filmul a stârnit atât reacţii pozitive, mai ales în rândul criticilor danezi, cât şi recenzii negative din partea altor critici şi a presei de specialitate pentru "scenele de sexualitate şi violenţă extremă prezentate într-un show horror".
Personajele principale din "Antichrist", interpretate de Willem Dafoe şi Charlotte Gainsbourg, formează un cuplu care se mută într-o cabană izolată, pentru a jeli moartea copilului lor, dar propriile minţi proiectează un iad cu imagini înspăimântătoare.
"De acum un an am semnat un acord cu Lars pentru a face şi o versiune
Directorul Zentropa a adăugat că nu ştie, deocamdată, care scene vor fi cenzurate. El a precizat că va discuta cu distribuitorii din ţările vizate pentru a cunoaşte părerea lor în legătură cu acest subiect. Versiunea cenzurată va permite Zentropa să vândă filmul şi canalelor de televiziune.
Regizor provocator, von Trier jonglează între extreme, mixând esteticul cu moralul şi reuşind să mobilizeze spectatorii cu o forţa vizuală şi dramatismul imaginilor, comenta La Tercera în luna aprilie, după apariţia trailerului. "Provocarea este o manieră de a-i face pe oameni să gândească. Le lasă posibilitatea de a avea propria interpretare", mărturisea regizorul, într-un documentar despre propria carieră.
În vârstă de 53 de ani, danezul Lars von Trier este, pe cât nonconformist, pe atât de apreciat din rândul regizorilor contemporani. Cele mai cunoscute pelicule ale sale sunt "Breaking the Waves", "Dancer in the Dark" şi "Dogville".