Potrivit cercetărilor, amintirile nu se pot forma înainte de vârsta de trei ani şi jumătate. Cu toate acestea 893 dintre participanţii la sondaj au declarat că au amintiri chiar de înainte de prima aniversare.
Specialiștii spun că este vorba doar despre o amnezie a copilăriei și se datorează suprasolicitării hipocampului, zona din creier responsabilă cu crearea de amintiri, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung.
„Hipocampul se dezvoltă lent și probabil nu atinge vreo maturitate rezonabilă până când împlinim vârsta de trei sau patru ani", a explicat dr. Eric Kandel, profesor și director la Kavli Institute for Brain Science din cadrul Columbia University și investigator senior la Howard Hughes Medical Institute. „Deși copiii de doi sau trei ani își pot aminti lucruri pe termen scurt, e nevoie de hipocamp pentru a stoca acele amintiri pe termen lung".
De ce inventează creierul tău amintiri
Un studiu publicat în jurnalul Psychological Science, sugerează că primele amintiri sunt fictive în cazul a 40% din populaţie.
„Amintirile din primii trei ani ai vieții ajung să fie stocate cu amintirile pe termen lung, dar motivul pentru care nu le putem recrea în minte este că hipocampul a uitat unde le-a pus. Pe măsură ce hipocampul se dezvoltă, apar noi neuroni care trebuie să se conecteze cu rețelele de neuroni existente", a declarat Paul Frankland, om de știință la Hospital for Sick Children din Toronto.