Cercetătorii de la Observatorul anglo-australian au combinat datele transmise de sateliţi pentru a găsi cel mai bun loc din care astronomii ar putea studia bolta cerească şi ar putea fotografia stelele.
Studiul cercetătorilor arată că acest loc este "Creasta A" din Platoul Antarctic, unde iarna temperaturile ajung şi până la minus 70 de grade Celsius, iar umiditatea aerului este extrem de redusă. Locul este, de asemenea, foarte calm din punct de vedere meteorologic, ceea ce înseamna că turbulenţele atmosferice sunt extrem de reduse. "Aceste turbulenţe fac ca stelele de pe cer să pară că "licăresc". Este atât de calm, încât aproape nu există vânt", a spus coordonatorul studiului, Will Saunders.
Toate aceste elemente se combină pentru a crea locul perfect de observaţie astronomică, mai spun autorii studiului. "Imaginile astronomice luate de pe Creasta A ar trebui să fie de cel puţin trei ori mai clare decât cele facute din locurile considerate ca fiind cele mai bune pentru observaţie de către astronomi. Pe Creasta A, cerul este atât de întunecat şi aerul atât de uscat, încât un telescop de mărimi modeste ar putea înregistra la fel de mult ca cel mai mare telescop din lume folosit oriunde altundeva pe Pamânt", a mai declarat Will Saunders.
Cercetătorii cred că imaginile captate de pe Creasta A ar putea fi tot atât de bune ca şi imaginile surprinse în spaţiu de către telescopul Hubble.