IATĂ 2 REȚETE DELICIOASE DE PAPANAȘI (cu brânză de vaci): fierți sau prăjiți.
PAPANAȘI FIERȚI - REȚETA CLASICĂ
Papanașii fierți sunt un desert foarte ușor de pregătit, ideal pentru copii dar și pentru adulți. Această rețetă se face mai ales în zona Ardealului și Banatului.
PAPANAȘI FIERȚI - Ingrediente
600g brânză proaspătă de vaci
200 g griș
2 ouă
coaja de la o lămâie
păstaie de vanilie/pastă de vanilie/zahăr vanilat
2 linguri magiun de prune
PAPANAȘI FIERȚI - Amestecul de tăvălit papanașii
150 g pesmet
50 g unt
30 g zahăr
1/2 linguriță de scorțișoară
1,5 l apă în care se vor fierbe papanașii (apa poate depăși 1,5l)
PAPANAȘI FIERȚI - Mod de preparare
La început se pune brânza proaspătă de vaci la scurs, câteva minute, până la o jumătate de oră. Se poate folosi și branza proaspătă de capră, gustul este mult mai puternic.
Se presară un vârf de cuțit de sare peste ouă și se bat bine cu telul.
Peste ouăle omogenizate se adaugă coaja de lămâie și vanilia.
Apoi se adaugă brânza de vaci și grișul.
Se omogenizează bine amestecul și se împarte cantitatea în două, dacă doriți să faceți două compoziții de papanași. Într-una din părțile separate se pune magiunul de prune, bine încorporat în aluat. Dacă nu doriți două feluri, se rămâne la toată compoziția obținută, fără magiun de prune încorporat.
PAPANAȘI FIERȚI - Cum se prepară pesmetul prăjit
Se pune untul în tigaie, se așteaptă până se topește, apoi se pune peste unt pesmetul, zahărul, praf de scorțișoară și se amestecă în mod continuu până se rumenește pesmetul complet.
PAPANAȘI FIERȚI - Cum se modelează papanașii
Este foarte ușor de lucrat cu acest aluat, odată ce apa este pe plită și a început să fiarbă iar grișul din aluat a început să-și facă treaba și să absoarbă din umiditate.
Mai întâi se umezesc mâinile cu apă și se începe modelarea unor biluțe mici. Cu o linguriță se ia din compoziția de papanași preparată, în bol, și se modelează în palmele umezite.
După ce se formează biluțele se pun în apă, la fiert. Se așteaptă până se ridica papanașii la suprafața apei, plus încă un minut, apoi se pot considera fierți. Seamănă cu prepararea găluștelor de griș pentru supă.
După ce au fiert, se scot papanașii din apă cu o sită, o lingură-sită sau ce avem asemănător, se lasă la scurs câteva secunde, apoi sunt așezați în tigaia cu pesmetul rumenit. Se tăvălesc papanașii bine în pesmet. Sunt aproape gata de servit.
Mai întâi au fost fierți papanașii clasici (fără magiun), apoi au fost fierți papanașii care au în compoziție și magiun de prune. Și aceștia se tăvălesc după ce sunt fierți (ca mai sus) în pesmetul rumenit.
PAPANAȘI FIERȚI - Cum se servesc papanașii fierți
Cea mai întâlnită modalitate de servire dar și cea mai bună: Lângă farfuria cu papanașii fierți se pun un bol cu smântână fermentată (sau după preferință), un borcan cu gem de zmeură și un bol cu afine proaspete.
Papanașii fierți pot fi serviți:
- Simplu, tăvăliți în pesmet
- Cu magiun sau dulceață alături
- Cu frișcă
- Cu smântână
- Cu smântână și fructe proaspete - afine, zmeură, fragi, căpșune, coacăze dulci-acrișoare roșii
- Cu smântână și magiun sau dulceață
*** Papanașii fierți cu magiun de prune în compoziție pot fi tăvăliți (nu în pesmet) și în fulgi de cocos.
Sursa: adihadean.ro
PAPANAȘI PRĂJIȚI - REȚETA TRADIȚIONALĂ
Rețetă PAPANAȘI PRĂJIȚI - Ingrediente
1 kg brânză dulce de vaci
3-4 ouă
zahăr după gust
1 esență de vanilie
coajă de lămâie rasă
făină
Rețetă PAPANAȘI - Mod de preparare
Se pune într-un vas brânza de vaci, se amestecă apoi cu ouăle, zahărul, vanilia și coaja de lămâie. Apoi se pune puțină făină atât cât să se întărească puțin aluatul. Și se formează grămăjoare de aluat ca la chiftele, se dau prin făină apoi se pun la prăjit în ulei încins până se auresc și pe o parte și pe cealaltă. De regulă se servesc cu dulceață și smântână.
Poftă bună!
Sursa: sfatulparintilor.ro