Un elvețian tânăr din doi se simte obosit în timpul săptămânii, conform studiului realizat de cercetători de la Înalta Școală pentru Științe Aplicate din Zurich (ZHAW). Chiar dacă incriminate sunt în primul rând petrecerile și jocurile, și telefonul mobil poate fi dăunător pentru calitatea somnului, scrie Agerpres.
Cum mijloacele electronice sunt utilizate adesea de tineri înainte să se culce, cercetătorii elvețieni au vrut să afle dacă acest lucru influențează somnul și odihna l această categorie de populație, a arătat instituția din Zurich miercuri, într-un comunicat.
Rezultatele arată că majoritatea persoanelor intervievate, cu vârste cuprinse între 12 și 19 ani, dorm destul, adică opt ore pe noapte, și că durata somnului scade odată cu vârsta. Totuși, jumătate din tineri nu se simt suficient de odihniți în timpul săptămânii, indiferent de vârstă. Factorii identificați drept dăunători somnului sunt petrecerile, jocurile video, trimiterea de fotografii sau de filme pe smartphone sau folosirea telefonului mobil ca ceas deșteptător.
Tendința tinerilor de a folosi aparate mobile joacă astfel un rol determinant în apariția unor probleme cu somnul, lumina albastră a ecranelor întârziind secreția de melatonină, "hormonul somnului".
În schimb, alte activități pot avea efecte pozitive asupra somnului la tineri. O activitate în familie sau lectura unei cărți, mai degrabă decât mesaje pe WhatsApp, înainte de culcare pot face ca tinerii să se simtă mai odihniți a doua zi.
Prin urmare, cercetătorii de la ZHAW recomandă lipsa telefonului mobil din dormitor și reducerea timpului petrecut cu jocuri video. Cu o oră înainte de culcare, este bine să se stea departe de orice ecran. Pentru a beneficia de un somn liniștit, se recomandă stingerea aparatelor mobile sau punerea lor în modul "avion". Cercetătorii îi mai sfătuiesc pe tineri să se trezească cu un ceas deșteptător în locul telefonului mobil.
La comanda Swisscom, ZHAW efectuează din doi în doi ani un sondaj în rândul a 1.000 de tineri între 12 și 19 ani din toată Elveția, având ca temă comportamentul lor față de media, încheie 20minutes.ch.