La începutul acestei luni, cercetătorii au lansat cea mai recentă versiune a Modelului Magnetic Mondial. Ei au descoperit că polul nord magnetic se tot mișcă spre est, spre Siberia, dar mișcarea a încetinit la aproximativ 24,8 mile pe an.
La începutul anului 2019, modelul a trebuit să fie actualizat mai devreme decât era prevăzut, din cauza mișcării rapide a polului spre est. Armata americană a solicitat revizuirea timpurie fără precedent, atunci când mutarea magnetică a polului nordic a început să afecteze navigația arctică.
Modelul magnetic este realizat de National Oceanic and Atmospheric Administration, precum și British Geological Survey. Este lansat la fiecare cinci ani, iar cercetătorii se așteaptă ca această versiune să dureze până în 2025, în ciuda actualizării recente.
Este posibil ca actualizarea să fi fost determinată de un impuls geomagnetic sub America de Sud în 2016, care a afectat nucleul Pământului și, ulterior, câmpul său magnetic, conform Arctic Today.
Deocamdată nu se ştie dacă polii magnetici ai Pământului urmează să se inverseze din nou pe fondul slăbirii câmpului magnetic sau dacă câmpul magnetic terestru va începe să crească în intensitate.
Ambele evenimente s-au mai produs în istoria Pământului, fără a avea efecte notabile asupra vieţii.
În ultimele două decenii, nordul magnetic se deplasează spre est cu 55 de kilometri pe an. Ultimul model de evoluţie al câmpului magnetic terestru, publicat la 10 decembrie de British Geological Survey, preconizează că această deplasare spre Siberia va continua, însă viteza scade până la aproximativ 40 km/an.
Acest model de evoluţie este folosit în fiecare an pentru a calibra instrumentele de navigaţie.
Câmpul geomagnetic este produs de mişcarea curenţilor de convecţie din nucleul exterior al Pământului şi are orientarea nord-sud. Din motive incomplet cunoscute, dar care au legătură cu dinamica interioară a planetei, câmpul geomagnetic trece printr-o perioadă în care slăbeşte din intensitate. Din această cauză, nordul magnetic se deplasează.