Graţie morfinei, oamenii au putut deţine controlul asupra propriilor dureri şi s-au putut supune procedurilor medicale pe care niciodată nu le-ar fi suportat fără ea, scrie Rador.
Acest „balsam” magic a început să fie comercializat în 1817, iar de atunci, a alinat durerea umană, deşi a fost întotdeauna însoţit de lumini şi umbre. Medicamentele derivate din opium – precum morfina – sunt analgezicele cele mai puternice şi eficinte, dar în acelaşi timp, există şi motive pentru a le ocoli sau, cel puţin, pentru a le consuma cu rezervă.
În doze ridicate şi greşit utilizate pot genera dependenţă şi un efect sedativ capabil să deprime sistemul respirator şi să genereze „somnul etern”.
Acum, pentru prima oară, se întrevede la orizont o alternativă sigură: cercetătorii de la Universitatea Stanford (SUA) au sintetizat un nou compus care ar fi la fel de eficient precum morfina, dar care ar fi lipsit de dăunătoarele sale efecte secundare.
Acest calmant „perfect” nu are încă un nume comercial, se identifică prin siglele PZM21 şi pentru moment, şi-a demonstrat efectele puternice doar asupra cobailor. Noul compus – ce este posibil să devină un produs farmaceutic de top – imită efectele calmante ale analgezicelor cu opioide, dar beneficiază de un mare avantaj: nu produce sechelele nedorite ale morfinei, precum: dependenţa, afectarea sistemului respirator sau constipaţia.
Urmează ca oameni de ştiinţă să realizeze studii care să demonstreze toate aceste calităţi ale noului analgezic la pacienţii umani.