Noua ipoteză a oamenii de știință este că mistreții continuă să se hrănească cu trufele care cresc în zone contaminate pe termen lung de testele nucleare din perioada Războiului Rece, potrivit Live Science.
Atenția experților a fost atrasă de faptul că populațiile de mistreți erau singurele care prezentau un nivel constant ridicat al radioactivității corporale, în timp ce alte specii aveau puține semne de contaminare.
Așa s-a descoperit că sursa contaminării sunt trufele, hrana preferată a porcilor sălbatici,. Acestea cresc în zone contaminate cu precipitații radioactive rezultate de la experimentele cu arme nucleare efectuate chiar și cu peste 60 de ani în urmă. Anterior, se credea că radioactivitatea solului a fost provocată de precipitațiile care au căzut după accidentul radioactiv de la Cernobîl, din 1986.
Unele componente radioactive emanate în atmosferă își păstrează efectul nociv foarte mult timp. De exemplu, dacă Cesiu-137, asociat cu reactoare nucleare precum cel de la Cernobîl, are un timp ce înjumătățire de aproximativ 30 de ani, Cesiu-135, care este asociat armelor nucleare, are un timp de înjumătățire de circa 2,3 milioane de ani.