Spre deosebire de revoluția industrială, care i-a afectat doar pe muncitorii mai puțini instruiți, revoluția Inteligenței Artificiale vizează mult mai mulți oameni, a explicat celebrul cercetător Martin Ford la Cluj. Există, însă, și câteva joburi în care oamenii nu riscă să fie înlocuiți de roboți sau de inteligenta artificiala.
"Va avea de asemenea un impact enorm asupra joburilor de tipul "gulere albe", bazate pe cunoștințe, inclusiv genul de joburi pe care le au absolvenții de facultate. Odată cu apariția Chat GPT, oamenii realizează că AI poate fi un instrument foarte puternic, care să conceapă materiale foarte complexe.", a declarat Martin Ford.
Ford spune, însă, că există câteva categorii de meserii care nu sunt în pericol de a fi preluate de roboți. Printre acestea se numără meseriile care necesită multă mobilitate, dexteritate, cele care presupun creativitate și gândire nonconformistă, dar și cele care necesită interacțiuni și relații complexe cu alți oameni.
Nu este pentru prima oară când experții trag un sistem de alarmă în ceea ce privește ritmul alert în care este dezvoltată această tehnologie. Recent, ONU a organizat o conferință în cadrul căreia roboții umanoizi au susținut chiar că ar putea conduce lumea mai bine decât oamenii.
"Cred că roboții umanoizi au potențialul de a conduce cu un nivel de eficiență mai mare decât cel al liderilor umani. Nu avem aceleași prejudecăți sau emoții care pot uneori să afecteze adoptarea deciziilor.", a încheiat Ford.