O echipă de specialiști primatologi ai Univeristății de Stat din Sao Paolo (Brazilia) au studiat comportamentul tamarinului-leu auriu, iar rezultatele au fost de-a dreptul surprinzătoare.
La un moment dat, un grup de primate a fost filmat în timp ce fiecare membru se freca de trunchiul unui copac care secreta rășină. Inițial, specialiștii au crezut că este vorba marcarea teritoriului, dar apoi au observat că animalele își întindeau rășină pe toată blana, asemeni unui gel, potrivit publicației științifice The Conversation.
Când mostrele de scoarță și rășină au fost analizate în laborator, s-a descoperit că arborele respective secretă o substanță cu efecte antibiotic, antiinflamatorii și deparazitare. Mai mult, chiar și primatele aflate în captivitate au avut același comportament, semn că informația s-a transmis odată cu procesul evolutiv.
Prin extinderea observațiilor, specialiștii brazilieni au găsit și alte dovezi că nu numai tamarini sau alte private, ci cel puțin 10 specii de mamifere apelează la efectele curative ale arborelui cunoscut drept cabreúva (Myroxylon pereirae).
POATE E SCÂRBOS, DAR E SĂNĂTOS. DE CE MĂNÂNCĂ ANIMALELE EXCREMENTE
Potrivit specialiștilor, capacitatea animalelor de a se autotrata acoperă atât latura profilactică, (de prevenție), cât și terapeutică. În practică, aceasta se traduce prin recunoașterea și consumul unor plante cu efect terapeutic, dar și un tipuri de sol sau diverse alte substanțe care se găsesc în sălbăticie, cum ar fi excrementele. În ciuda perspectivei dezgustătoare din perspectiva umană, aceasta este calea prin care mult animale își asigură necesarul de minerale și își ușurează digestia. Între mamifere, cele mia recunoscute pentru abilitățile “farmaceutice” sunt elefanții, urșii, unele carnivore și, în primul rând, primatele.
Corectat cu https://www.corrector.co/ro/