Stelele de mare sunt afectate de cea mai mare epidemie din istorie, iar americanii care locuiesc pe coasta de vest sunt martorii fenomenului.
Este o moarte teribilă. Mai întâi apar leziunile, apoi membrele se detașează de trup. Apoi, corpul continuă să se deterioreze până când în urmă nu mai rămâne decât o pastă lipicioasă.
Se întâmplă pe toată coasta, din California până în sudul Alaskăi, și de vină pare a fi un virus.
"Fenomenul este fără precedent", a declarat Richard Ambrose, biolog marin, care a explicat că extincții au mai avut loc în anii '70 și '90, dar că fără să atingă o astfel de magnitudine.
Oamenii de știință nu înțeleg de ce virusul, care se află în apa marină de multă vreme, le afectează abia acum pe stelele de mare. Alt lucru de neînțeles este tiparul. O zonă este puternic afectată, în timp ce în altele, stelele de mare o duc bine mersi. Apoi, aceste zone sunt dintr-o dată și ele afectate.
Până nu clarifică cu exactitate cauza fenomenului, biologii marini nu pot deocamdată să oprească extincția.
Printre cauzele presupuse s-ar afla creșterea temperaturii apei, doar că, în nord-vest, apele sunt totuși reci. Poluarea este o altă variantă, dar fenomenul lovește și în apele poluate și în cele curate. Radiațiile de la Fukushima sunt la rândul lor suspecte, dar nu există dovezi care să susțină teoria.
Problema este că stelele de mare, care se hrănesc cu scoici și melci, sunt o componentă vitală a ecosistemului, iar dispariția lor va avea efecte nefaste.
Speranțe există. Noile exemplare, abia apărute, par să fi dezvoltat o rezistență la virus. Această teorie trebuie confirmată însă.