Cercetatorii au gasit numelor faraonilor Amenhotep al III-lea si Amenhotep al IV-lea sculptate alaturat, ceea ce arata faptul ca acestia au domnit impreuna. Descoperirea poate duce la o reinterpretare a cronologiei faraonice, potrivit Ancient Origins.
Oamenii de stiinta, condusi de arheologul spaniel Francisco Martin Valenti, au excavat ramasitele unui zid si ale unor coloane dintr-un mausoleu al dinastiei a 18-a (1569-1315 i.Hr.) din provincial Luxor.
Inscriptia comuna celor doi faraoni ar putea confirma ca ei au domnit impreuna intre noua si zece ani, deoarece hieroglifele de pe coloane explica faptul ca ei au fost suverani ai egiptului de Sus si de Jos. "Nu exista nimic asemanator in istoria faraonica", a explicat Valenti.
Descoperirea ar urma sa faca lumina intr-o lunga dezbatere intre istorici si egiptologi, care nu s-au pus de acord daca Amenhotep al III-lea si Amenhotep al IV-lea au condus impreuna spre sfarsitul domniei primului.
Cei mai multi dintre cercetatori au fost impotriva teoriei care afirma ca cei doi ar fi domnit impreuna, pentru ca nu a existat nicio dovada arheologica pentru a rezolva dilema. Probabil ca aceasta recenta descoperire va pune capat disputei.
Domnia lui Amenhotep al III-lea a marcat apogeul civilizatiei egiptene antice, atat din punct de vedere al puterii politice, cat si al dezvoltarii culturii, intr-o perioada de 36 de ani.
In schimb, Amenhotep al IV-lea a fost unul dintre cei mai enigmatic faraoni din Egipt, el fiind mentionat ca "faraonul eretic" sau "faraonul rebel".
Amenhotep al IV-lea, cunoscut si sub numele de Akhenaten, a fost tatal lui Tutankhamon si s-a remarcat prin faptul ca in perioada sa s-a abandonat politeismul traditional egiptean si s-a introdus prima religie monoteista, centrata pe un singur zeu, Aten.
Echipa de cercetatori efectueaza in continuare excavatii si este posibil sa dezvaluie noi informatii despre aceasta descoperire neasteptata, care daca va fi confirmata, atunci ea va rescrie cartile de istorie.