Un proiect lansat, duminică, şi numit, pompos, Superliga europeană de fotbal, cu o finanţare anunţată de 10 miliarde de dolari, va rămâne doar pe hârtie.
Superliga europeană de fotbal, o competiţie exclusivistă menită să-i îmbogăţească şi mai mult pe bogaţii continentului, a „trăit“ fix două zile.
Cum intenţia celor 12 grupări fondatoare de a se „rupe“ de restul continentului, pentru a înfiinţa un turneu cu 20 de participante, a stârnit un tsunami al reacţiilor virulente, echipele care se alăturaseră proiectului au început să se retragă una câte una. Potrivit presei internaţionale, deocamdată, Manchester City a renunţat, în mod oficial, iar în următoarele ore, decizia „cetăţenilor“ va fi adoptată şi de alte grupări, precum Chelsea Londra, Manchester United, Barcelona şi Atletico Madrid.
La Barcelona, un semn că formaţia catalană se pregăteşte să iasă din Superligă constă în declaraţia oferită de preşedintele Juan Laporta: „Nu intrăm în această competiţie până când membrii nu votează pentru a intra. Va fi decizia lor, e clar pentru mine“.
Şi Atletico Madrid e gată să se retragă de la Superligă, speriată de amploarea scandalului născut de acest proiect.
În fine, fanii celor de la Chelsea au ieşit pe străzile din jurului stadionului „Stamford Bridge“, înaintea meciului de marţi cu Brighton, şi au condamnat vehement intenţia clubului de a se „rupe“ de competiţiile UEFA. Astfel, din ce a scris BBC, retragerea londonezilor din Superligă e doar o chestiune de ore.
Potrivit presei internaţionale, reprezentanţii celor 12 cluburi care au fondat Superliga vor avea o şedinţă-fulger, în noaptea de marţi spre miercuri, pentru a-şi coordona deciziile următoare. Cel mai probabil, odată cu această şedinţă, se va şi consemna încheierea proiectului.