În 2010, pe când avea 19 ani, Ballard s-a îmbătat într-o noapte cu prietenii lui. Într-un gest inconştient, unul dintre amicii de pahar l-a provocat să mănânce un melc de pe jos. Sam s-a supus şi a înghiţit imediat vietatea cu cochilie. Din păcate pentru jucătorul de rugby, de aici a început coşmarul. La câteva ore distanţă, tânărului i s-a făcut rău, iar mama lui l-a dus la spital. Ballard intrase chiar în comă. După multe teste şi analize, doctorii au aflat că sportivul fusese infestat cu parazitul numit popular "viermele pulmonar al șobolanului", după ce a mâncat melcul.
Acest microb afectează sistemul nervos, cel locomotor şi stomacul. După câteva zile, Sam Ballard a ieşit din comă, dar a rămas paralizat pe viaţă. Ajuns la 28 de ani, tânărul se deplasează într-un scaun cu rotile şi este îngrijit de mama lui.
Cum a ajuns să arate sportivul după ce a mâncat melcul infestat, în Galeria Foto.
Angiostrongylus cantonensis, cunoscut sub numele de viermele pulmonar al șobolanului, provoacă meningita eozinofilica și se găsește în Asia de Sud-Est, insule tropicale din Pacific, Africa, Caraibe, și Statele Unite ale Americii. Angiostrongylus costaricensis provoacă gastroenterita eozinofilică și este prezent în America Latină și Caraibe.
Şobolanii transmit larvele prin fecale, iar melcii mănâncă larvele. Oamenii ajung să fie gazde în mod accidental, dacă mănâncă larve sau melci infectați.