"La al doilea nivel sau mai jos, indiciile de trucare a meciurilor sunt consistente și frecvente. Noi nu suntem singurii care facem această constatare", a explicat, prin mail, Eaton, fost responsabil al securității în cadrul FIFA.
În schimb, "nicio manipulare" a meciului nu transpare în analiza pentru meciurile de la marile turnee, unde jucătorii sunt bine plătiți și deci mai puțin expuși corupției, a adăugat Eaton. Conform acestuia, tenisul este al treilea sport la care se pariază la nivel mondial și, în consecință, este în același timp al treilea la numărul de meciuri suspecte.
"Corupția nu este la fel de lucrativă în tenis ca în fotbal sau cricket, dar este mult mai ușor să truchezi un meci de tenis", a adăugat el, citat de Agerpres.
Eaton a calificat drept "opacă și secretă" Unitatea pentru integritatea tenisului (UIT), instanță desemnată de ATP să lupte contra corupției în acest sport. "Integritatea necesită prin definiție de deschidere și transparență. UIT nu are nici una nici alta. Operând în umbră, ea nu pune practică ceea ce susține", a precizat Chris Eaton.
Postul britanic BBC și site-ul BuzzFeed au afirmat, duminica trecută, că 16 jucători, dintre care opt sunt înscriși la Australian Open, sunt bănuiți de implicare în meciuri trucate în cursul ultimului deceniu. Având acces la documente oficiale, reprezentantele media au lansat acuzații și la adresa ATP, instanța conducătoare a tenisului profesionist, că ar fi încercat să mușamalizeze mai multe afaceri de acest gen.
La Melbourne, președintele ATP Chris Kermode a dezmințit luni orice tentativă de fraudă. "Autoritățile tenisului resping orice afirmație conform căreia probe de trucare a meciurilor ar fi fost ascunse sau nu ar fi constituit obiectul unei anchete aprofundate".