''Federația Română de Box, sprijinită masiv de Primăria Municipiului Iași, a reușit pentru al doilea an consecutiv să țină acasă acest eveniment de mare anvergură. Este un moment special, centurile sunt aceleași ca formă și design ca și cele făcute în 1972, și sper să fie un simbol care să meargă mai departe. De asemenea, un alt simbol important este Nicolae Linca, singurul român campion olimpic la box care din nefericire nu mai este printre noi. Ne dorim că poate în 2020, la Tokyo, vom sparge din nou gheața și vom lua o nouă medalie de aur'', a spus Cîtea.
Cel mai important turneu internațional de box găzduit de România poartă din 2009 numele lui Nicolae Linca, singurul campion olimpic al României.
La evenimentul de la Iași participă în aceste zile cei mai buni pugiliști români ai momentului, inclusiv campionul mondial AIBA Pro Boxing la categoria supergrea (+91 kg), Mihai Nistor (singurul boxer român la JO Rio 2016), și proaspătul campion european de tineret Robert Jitaru.
''Toate țările și-au schimbat garniturile imediat după Rio, ceea ce vedeți acum sunt copii, tineri, medaliați la campionatele de tineret și de juniori. Același lucru s-a întâmplat și la noi, iar faptul că am pornit cu dreptul 2017 și am obținut aceste 2 titluri de campioni europeni după 17 ani reprezintă o realizare și poate de acum o să ne meargă și mai bine. Pe lângă cei doi sportivi menționați deja, mai sunt Arbuz, vine foarte bine din spate Cosmin Gîrleanu (campion mondial la juniori), mai sunt copii care vin din urmă'', a precizat președintele FR Box.
Vasile Cîtea a anunțat, totodată, că după o perioadă dificilă, marcată de scandaluri interne, situația la federația de box va reveni la normal în câteva săptămâni, forul pe care îl conduce urmând să primească din nou finanțare de la MTS după o pauză de 2 ani: ''Împlinim doi ani de când Federația Română de Box nu a beneficiat de finanțare, însă acum avem premise și promisiuni că Ministerul Tineretului și Sportului face eforturi mari și cât de repede intrăm în normal și lucrurile vor reveni în normalitate, iar atunci FR Box va arăta de ce este în stare în sportul românesc''.
"Poate anul viitor sau peste doi ani, în funcție de calendarul internațional, vor putea veni și țări foarte valoroase la Centura de Aur. Ne dorim lucrul acesta, cred că avem cel puțin 3-4 sportivi care pot concura la lupte și meciuri cu sportivi chiar și contra cubanezilor sau celor din spațiul ex-sovietic. În momentul de față eu cred că numărul unu în lume este Kazahstan, undeva la egalitate cu Rusia, iar forțele s-au cam egalat'', a mai spus Vasile Cîtea.
Președintele federației a apreciat și potențialul boxului feminin românesc: ''Momentan avem doar trei sportive la feminin, o avem doar pe Cristina Cosma pe categorie olimpică și alte două sportive pe categorie neolimpică. Eu cred că avem potențial și la fete, va trebui să reușim să remontăm practic o tradiție în care noi am avut rezultate bune. Cred că va fi o relansare în momentul în care lucrurile vor intra pe un făgaș normal și sportivii și antrenorii vor avea susținerea necesară''.
Primul campion mondial la profesioniști din istoria României, Mihai Leu, noul președinte de onoare al federației, va participa la festivitatea de premiere la Iași și va înmâna centurile campionilor Centurii de Aur "Nicolae Linca": ''El a fost tot timpul lângă noi, chiar și atunci când nu și-a dorit o funcție în federație, pentru că este arbitru, iar pe atunci nu putea fi simultan și membru al federației. Mihai este mereu lângă noi, un partener încredere, un om cu o imagine foarte bună. Sperăm că în viitorul apropiat vom reuși să mai aducem oameni și companii lângă noi, care să ne sprijine activitatea''.
Rezultate înregistrate joi la Centura de Aur "Nicolae Linca"
cat. 51 kg feminin
Gabriela Dimitrova (Bulgaria) b. p. (4-1) Steluța Duță
Elena Saveleva (Rusia) b. p. (5-0) Ganna Ogata (Ucraina)
cat. 60 kg feminin:
Daria Abramova (Rusia) b. Cristina Cosma (meci întrerupt de arbitri)
Kellie Harrington (Irlanda) b. p. (3-2) Lăcrămioara Perijoc
cat. 75 kg feminin:
Iaroslavva Iakușina (Rusia) b. p. (5-0) Nastia Cernokolenko (Ucraina)
Christina Desmond (Irlanda) b. abandon Irina Stoica
cat. 56 kg masculin:
Robert Jitaru b. Sebastian Arbuz (meci întrerupt de arbitri)
Brtons Quiles (Irlanda) b. KO Marius Hondaru
cat. 60 kg masculin:
Jordan Camacho (Spania) b. p. (3-2) Egor Bejenaru (R. Moldova)
Francesco Splendori (Italia) b. p. (3-2) Vasile Suciu
cat. 64 kg masculin:
Hristo Zlatev (Bulgaria) b. p. (5-0) Ojeda Orozco (Spania)
Milan Fodor (Ungaria) b. p. (3-2) Donato Cosenza (Italia)
cat. 81 kg masculin:
Fernandez Camacho (Spania) b. Dimitri Cociug (R. Moldova) (meci întrerupt de arbitri)
Giuseppe Perugino (Italia) b. p. (5-0) Joseph Ward (Irlanda)
cat. 91 kg masculin:
Gregor Skrjanec (Slovenia) b. p. (5-0) Dmitrii Gumen (R. Moldova)
Programul galei de vineri, începând cu 16,30, Sala Polivalentă — Iași:
cat. 49 kg masculin:
Adrian Mihalache — Salvador Molina (Spania)
cat. 52 kg masculin:
Daniil Platonovschi (R. Moldova) — Martin Virban (Ungaria)
cat. 60 kg masculin:
Vadim Ivaniuc (R. Moldova) — Răzvan Andreiana
Jordan Camacho (Spania) — Francesco Splendori (Italia)
cat. 69 kg masculin:
Marian Pița — Petar Draganov (Bulgaria)
cat. 75 kg masculin:
Mihai Dumitru — Pitar Carapcevschi (R. Moldova)
Emtrena Cudrado (Spania) — Vlad Miron
cat. 91 kg masculin:
Cătălin Cristea — Kirill Afanasev (Irlanda)
Istvan Bence (Ungaria) — Gregor Skrjanec (Slovenia)
cat. +91 kg masculin:
Mihai Nistor — Frederico Mario (Italia)
cat. 51 kg feminin:
Gabriela Dimitrova (Bulgaria) — Elena Saveleva (Rusia)
cat. 60 kg feminin:
Daria Abramova (Rusia) — Kellie Harrington (Irlanda)
cat. 75 kg feminin:
Iaroslava Iakușina (Rusia) — Christina Desmond (Irlanda)
cat. 56 kg masculin:
Robert Jitaru — Brtons Quiles (Irlanda)
cat. 64 kg masculin:
Ojeda Orozco (Spania) — Milan Fodor (Ungaria)