Pandemia de coronavirus ne-a făcut să fim mult mai atenți la simptomele pe care le avem, însă uneori acestea ne dau bătăi de cap întrucât se aseamănă foarte mult și riscăm să fim confuzi în privința unui posibil diagnostic. Controlul medical este absolut obligatoriu pentru un diagnostic corect și un tratament adecvat, dar și pentru a nu contribui la creșterea riscului de contaminare a celor din jurul nostru.
Spre exemplu, pacienții infectați cu COVID-19 prezintă simptome cumva similare cu cele generate de gripă și viroze, însă - așa cum ni s-a tot reptat în ultimii doi ani - există și anumite manifestări care fac diferența între aceste 3 afecțiuni. Una dintre ele este aceea că, de cele mai multe ori, febra nu apare în cazul virozelor, însă este prezența la pacienții cu gripă sau cu COVID-19.
De asemenea, sunt foarte rari cazurile în care virozele generează complicații, cum este pneumonia. În situația persoanelor care au gripă sau COVID, riscul de apariție a complicațiilor este însă unul ridicat.
Răceală, gripă sau COVID - cum le diferențiem?
În primul rând trebuie știut că RĂCELILE debutează treptat, la aproximativ una-trei zile de la momentul în care pacientul ia contact cu virusul.
Printre primele simptome ale răcelilor se numără senzația de oboseală, congestia nazală și durerea în gât. De asemenea, apar atât tusea, cât și strănutul. În cele mai multe cazuri, febra nu se numără printre simptomele răcelii. Mucusul nazal începe să își schimbe culoarea, devenind alb – verzui în loc de transparent.
În mod normal, simptomele răcelii dispar după aproximativ o săptămâna de la primele manifestări.
De reținut este faptul că răceală este la fel de contagioasă că și gripa, motiv pentru care este bine să reduceți pe cât se poate contactul cu persoanele din exterior (colegi de școală sau de serviciu, prieteni, familia extinsă).
GRIPA poate să fie însoțită de simptome și manifestări care să includă dureri de cap și dureri musculare, dureri în gât și frisoane, precum și febra care poate să depășească chiar și 40 de grade Celsius. De asemenea, apare senzația de extenuare și o nevoie acută de somn, iar poftă de mâncare este mai redusă.
În cazul persoanelor cu gripă, simptomele se manifestă toate în același timp, fiind nevoie de o săptămâna, poate chiar și două pentru a va putea recupera complet.
Dacă vorbim despre COVID-19, atunci trebuie să știți că printre cele mai frecvente simptome se numără febra, tusea uscată și oboseala/senzația de extenuare. Există și alte simptome mai puțin frecvente, cum ar fi diareea, cefaleea, durerile musculare, congestia nazală, erupțiile cutanate sau pierderea mirosului și a gustului - care a fost, cumva, unul dintre principalele "indicii" în pandemie.
De regulă, simptomele se manifestă gradual, de la o zi la alta apărând unele noi. Vestea bună este că în majoritatea cazurilor persoanelor infectate cu coronavirus nu au nevoie de spitalizare. Cu toate acestea, simptomologia trebuie atent urmărită, iar dacă starea de sănătate se înrăutățește atunci poate fi luată în calcul și internarea. Evident că medicul de familie este cel care vă poate orienta cel mai bine în acest sens.
În plus de asta, mare grijă trebuie să aibă persoanele care suferă de afecțiuni cardiace, de cancer, diabet sau hipertensiune arterială, și asta deoarece riscul de apariție a unor complicații din cauza infecției cu virusul SARS-CoV-2 este mai ridicat. Boala se poate manifesta, totodată, mai sever și în situația pacienților în vârstă.