Dacă tratamentul se dovedește sigur și eficient pentru oameni, ne-ar putea permite într-o zi să regenerăm dinții pierduți din cauza rănilor, bolii sau bătrâneții.
Cercetările au început în 2007, când oamenii de știință japonezi au descoperit la șoarecii o genă care, dacă este blocată, permite organismului să dezvolte noi dinți. Cum însă gena respectivă are și alte roluri benefice în corp, a fost nevoie să fie găsită proteina care să-i blocheze acțiunea doar pentru dinți, potrivit FreeThink.
În 2021 a fost găsită o astfel de proteină, iar efectul a fost că dihorilor testați le-au crescut dinți noi. Animalele au fost alese pentru testare pentru că au dinți asemănători cu ai oamenilor.
TESTELE ASUPRA OAMENILOR VOR ÎNCEPE ÎN 2024
Următorul pas al experimentului va fi testarea tratamentului asupra unor pacienți umani cu ageneză dentară congenitală, aceeași afecțiune ca și rozătoarele supuse studiului din 2021.
Dacă terapia se dovedește eficientă și trece apoi și etapele de aprobară, cercetătorii niponi preconizează ca aceasta să fie mai întâi utilizată pentru a declanșa creșterea de dinți noi la copiii cu vârste între 2 și 6 ani care au semne de agenezie.
Ulterior, este foarte posibil ca tratamentul să fie administrat și persoanelor care și-au pierdut o parte din dinți la vârsta adultă.
ROMÂNII, ÎN TOPUL EUROPENILOR CU MARI PROBLEME DENTARE
Potrivit celor mai recente studii, 70% dintre români au probleme cu dinții. Frica de dentist și lipsa banilor îi fac să aștepte până în ultimul moment pentru a-și trata afecțiunile. În plus, slaba igienă dentară agravează situația.
Exista încă români care fie nu-și îngrijsc deloc dinții, fie nu știu cum să o facă în mod corect.