Ce presupune studiul
Studiul a relevat că persoanele care adoptă o alimentație sănătoasă începând cu vârsta de 40 de ani au între 43% și 84% mai multe șanse de a se simți bine din punct de vedere fizic și mental la 70 de ani, în comparație cu cei care nu urmează o astfel de dietă. Aceste concluzii se bazează pe datele colectate de la peste 100.000 de participanți în cadrul studiilor Harvard "Nurses\" Health Study" și "The Health Professionals Follow-Up Study", monitorizați timp de 30 de ani, conform relatărilor UPI citate de Agerpres.
Declarațiile cercetătorilor
„Alimentația este un factor principal în prevenirea bolilor cronice, însă puține studii au analizat și comparat dietele sănătoase și îmbătrânirea sănătoasă, care include cogniția, sănătatea fizică și mentală," a declarat Anne-Julie Tessier, autoarea principală a cercetării. Consumul crescut de fructe, legume, cereale integrale, grăsimi nesaturate, nuci, leguminoase și lactate cu conținut scăzut de grăsimi a fost asociat cu șanse mai mari de îmbătrânire sănătoasă.
Pe de altă parte, un consum ridicat de grăsimi trans, sodiu și carne, inclusiv carne procesată, a fost asociat cu șanse mai mici de îmbătrânire sănătoasă.
Metodologia studiului
Cercetătorii au analizat datele colectate de la peste 106.000 de persoane începând din 1986. Participanții aveau cel puțin 39 de ani și nu sufereau de boli cronice la începutul studiului. La fiecare patru ani, aceștia au completat chestionare referitoare la obiceiurile lor alimentare.
Până în 2016, aproape jumătate dintre participanți au decedat, iar doar 9,2% au supraviețuit până la vârsta de 70 de ani sau mai mult, evitând bolile cronice și menținându-și o bună sănătate fizică și mentală.
Rezultatele studiului au rămas semnificative chiar și după ajustarea pentru alți factori de stil de viață și statut socio-economic. Tessier a subliniat că viitoarele cercetări ar putea oferi informații suplimentare despre impactul potențial al trecerii la o alimentație mai sănătoasă în etapele ulterioare ale vieții.
Acest studiu evidențiază importanța unei alimentații sănătoase încă de la vârsta de 40 de ani pentru a asigura o calitate a vieții superioară la 70 de ani. Cercetările sugerează că schimbările dietetice pozitive pot avea efecte durabile asupra sănătății pe termen lung.