De luni, spitalele au putut efectua din nou toate intervenţiile chirugicale, fiind redeschise şi cabinetele dentiştilor, frizeriile şi saloanele de înfrumuseţare.
Frizeriile şi-au deschis uşile luni, după ce s-au pregătit timp de mai multe zile pentru redeschidere, relatează AFP, potrivit Agerpres. Într-o frizerie din Geneva, personalul este agitat şi telefonul sună la intervale constante.
„Clienţii erau aici de la deschidere. Respectăm toate regulile: doi metri între clienţi şi dezinfectarea fiecărui scaun după fiecare client", a explicat coafeza Ines.
Dotată cu mască şi vizieră din plexiglas, Anita Ayma, patroana unui salon de coafură, are şi ea rezervări una după alta între 07.00 şi 19.00.
„Sunt mulţumită că a început. Dacă nu muncim, totul este mort", a spus ea, precizând că a beneficiat de un ajutor financiar de la autorităţi pentru a rezista în timpul izolării.
În faţa magazinelor de grădinărit s-au format cozi, după ce oamenii au putut pentru prima dată să meargă la cumpărături de acest fel după şase săptămâni de izolare la domiciliu.
„Cred că era şi timpul. Trebuie să ne trăim vieţile, aşa că în opinia mea este important să ne continuăm activităţile şi să intrăm în contact cu oamenii, chiar şi la o coadă de asemenea proporţii", a declarat Christiane Ansermet, care aştepta în faţa unui magazin de grădinărit din oraşul Gland.
Anne Schilliger, proprietara magazinului, spune că şi-a închis afacerea pe 17 martie, fiind forţată să arunce un sfert din producţia anuală şi pierzând 15% din cifra de afaceri.
„Este mult pentru noi şi va fi dificil să trecem prin asta", a spus ea, cu o notă de pesimism specifică multor proprietari de mici afaceri.
Leornard Brazzola, un dentist din Lausanne, a declarat că pacienţii au trebuit să plătească din buzunar pentru multe tratamente, aşa că este foarte probabil să amâne sau să anuleze unele tratamente neesenţiale.
"Ne aşteptăm ca toată lumea să fie afectată de această criză şi să suportăm consecinţele timp de mai multe luni. Acesta va fi un an complicat", a spus el.
Cabinetul lui permite intrarea unei singure persoane pentru tratament stomatologic. În camera de aşteptare el a aşezat scaunele la doi metri distanţă şi a desfiinţat spaţiul în care ţinea de obicei reviste pentru ca pacienţii să-şi treacă mai uşor timpul.
Numai magazinele alimentare, farmaciile şi alte afaceri "esenţiale" au primit permisiunea de a funcţiona în timpul izolării. Restricțiile au fost impuse din 16 martie, atunci au fost inchise barurile, restaurantele, centrele sportive, au rămas deschise doar magazinele alimentare, brutariile, farmaciile și băncile și oficiile postale. Restricțiile de circulație au permis doar grupuri de cel mult 5 persoane, iar persoanelor vârstnice de peste 65 de ani li s-a recomandat să stea în case. Au fost suspendate și activitățile sportive, inclusiv campionatu lde fotbal.
Guvernul federal a anunțat pe 16 aprilie relaxarea măsurilor. Miercuri, guvernul va decide dacă se vor redeschide școlile pe 11 mai, precum și a magazinelor și a piețelor, posibil și restaurantele. A treia fază de relaxare va viza redeschiderea școlilor vocaționale, a universităților de la 8 iunie. Cele trei faze vor fi posibile numai dacă nu se va înregistra o creștere a numărului de cazuri de COVID-19.
Ministrul de finanţe Ueli Maurer a declarat săptămâna trecută că izolarea costă economia 5 miliarde de franci elveţieni (5,14 miliarde de dolari) în termeni de pierderi în producţie.
Confruntat cu cea mai gravă criză din aproape jumătate de secol, guvernul elveţian a lansat cel mai mare pachet de ajutor economic pentru afaceri din istoria sa, în valoare de 62 de miliarde de franci elveţieni.
Cel puțin 1.640 de oameni au murit în Elveţia de COVID-19, până pe 27 aprilie, potrivit datelor centralizate de Worldometers și de Universitatea americană Johns Hopkins. În ultimele 24 de ore au murit 30 de persoane. Numărul persoanelor testate pozitiv se apropie de pragul de 30.000, până luni fiind confirmate 29.164 de cazuri de infectare cu coronavirus, dintre care 185 sunt in stare critică. În același timp, aproape 22.000 s-au vindecat (21.800 până pe 27 aprilie).