Studiile recente au asociat alimentele ultraprocesate, cum ar fi îngheţata, băuturile carbogazoase şi mâncărurile gata preparate, cu o stare de sănătate precară, inclusiv cu un risc crescut de cancer, creştere în greutate şi boli de inimă. Consumul global al acestor produse este în creştere, iar alimentele ultraprocesate reprezintă în prezent mai mult de jumătate din dieta medie în Regatul Unit şi în SUA.
Acum, cercetătorii spun că modul în care unele persoane consumă astfel de alimente ar putea "îndeplini criteriile de diagnosticare a tulburărilor legate de consumul de substanţe".
Comportamentele care ar putea îndeplini aceste criterii includ: pofte intense, simptome de sevraj, un control mai redus asupra consumului şi continuarea consumului în ciuda unor consecinţe precum obezitatea, tulburarea de alimentaţie compulsivă, o stare de sănătate fizică şi mentală mai proastă şi o calitate mai scăzută a vieţii, au spus ei.
O analiză a 281 de studii din 36 de ţări diferite, publicată în BMJ, a constatat că "dependenţa de alimente ultraprocesate" a fost estimată să apară la 14% dintre adulţi şi 12% dintre copii.