"Votul prin corespondență nu se poate face doar pentru diaspora. Votul prin corespondență se face pentru un anumit tip de scrutin, pentru toți cetățenii României. Asta e o chestie foarte grea, altfel ar fi neconstituțional", a precizat Zgonea, la finalul unei reuniuni a comisiei comune a Parlamentului pentru elaborarea propunerilor legislative privind legile electorale.
Zgonea a precizat că "a cerut suport din partea parlamentelor naționale din UE, cu privire la această chestiune, dar "și din partea ambasadei SUA".
"Au fost foarte multe elemente acuzate de către participanții la un vot prin corespondență în Spania, Italia sau Mare Britanie, de aceea comisia a scris ambasadelor și a cerut suport din partea parlamentelor naționale din UE cu privire la această chestiune. Mai mult, am cerut suport și din partea ambasadei SUA. Anul trecut, undeva în decembrie, a venit acest suport, a fost distribuit către toți membrii comisiei, astfel încât să vedem cum este votul electronic și votul prin corespondență în Statele Unite. (...) Inventivitatea omului este foarte mare. Noi dorim să fie un vot securizat și trebuie să înțelegem cu toții că, în momentul în care faci vot electronic sau vot prin corespondență, o parte din securitatea pe care tu o ai ca cetățean cu privire la modul în care votezi se pierde. Trebuie să acceptăm acest lucru", a spus Zgonea.
De asemenea, președintele Camerei Deputaților a afirmat că este de acord "cu orice modificare a legii care permite ca toți cetățenii României să aibă acces la vot în ziua votului".
"Eu, personal, sunt de acord cu orice modificare a legii care permite ca toți cetățenii României să aibă acces la vot în ziua votului. Noi trebuie să ne gândim care este principala obligație din textul de lege și ce au spus românii nemulțumiți. Au spus așa: au fost zone în care cetățenii români nu au avut secții de vot, deși au solicitat. Trebuie să ne uităm la actuala legislație, să vedem cine are responsabilitate și împreună cu instrumentele noastre să modificăm legea, astfel încât, în timp util, AEP, MAE, MAI să poată să propună secții de vot în zonele în care sunt comunități românești. Votul prin corespondență este după ce asiguri toate condițiile", a adăugat Valeriu Zgonea.
Mai multe pe Agerpres.