"În ședința plenului de ieri s-a propus desființarea grupului UNPR din Senat. Colegul care a propus această chestiune sunt convins că nu a știut temeiul în care a fost înființat acest grup. Grupul UNPR s-a înființat după fuziunea UNPR, după absorbirea PP-DD și nu a fost creat pe structura PP-DD, ci în baza faptului că erau 14 membri UNPR. În urma demisiilor înregistrate ieri din grupul UNPR au rămas 10 membri, din care 9 au fost de la origini UNPR. Unul a fost din PNL. În concluzie, dat fiind faptul că temeiul juridic a fost incorect și cei care au votat nu au știut lucrul acesta, astăzi noi, grupul UNPR care continuă să existe, fiind compus din 10 persoane, am depus o contestație în temeiul art. 18 lit g la Biroul permanent și la președintele Senatului'', a spus Vochițoiu.
El a explicat că grupul UNPR există în continuare.
"Vreau să luăm act că există acest grup, există în continuare, nu s-a emis nicio hotărâre a Senatului pentru că nu există un temei legal, deci să luați act de existența în continuare a grupului. Eventual Comisia de Regulament, juridică, de constituționalitate, departamentul juridic al Senatului pot avea un punct de vedere. Votul de ieri s-a dat pe un temei juridic inexistent. Vă rog să luați act", a adăugat Vochițoiu.
Președintele de ședință, Ioan Chelaru, a precizat că președintele Senatului va trimite contestația Biroului permanent, care o va analiza în prima sa întâlnire. Potrivit Regulamentului Senatului, art. 18 lit. g prevede că liderul unui grup parlamentar are ca atribuție contestarea rezultatului votului exprimat în plen.
Luni și-au anunțat în plen demisia din grupul UNPR senatorii: Ion-Simeon Purec, Șerban Mihăilescu, Ioan Iovescu, Dumitru Marcel Bujor, Lucian Iliescu și Marin Burlea. Temeiul invocat pentru desființarea grupului UNPR a fost articolul 16, alin. 2 din Regulamentul Senatului.