"A discuta despre activitatea unui parlamentar în relaţia cu reprezentanţii grupurilor de interese, nu întotdeauna lobby-işti, este un lucru foarte important pentru România în primul rând. La noi această chestiune este departe de a fi aşezată şi chiar de a fi înţeleasă, care este rolul reprezentantului unui grup de interese în relaţia cu procesul legislativ. Pentru că noi dacă vom da o lege a lobby-ului, asta nu va putea reglementa relaţia necesară şi reală între societate şi factorul legislativ (...) În opinia mea, procesul legislativ decizional nu se poate desfăşura într-un laborator, adică nu este un laborator unde au acces numai politicienii şi decidenţii din societate, care ştiu ei mai bine ce lege trebuie dată şi cum să reglementeze un anume sector de activitate", a susţinut Vălean.
Europarlamentarul PNL a susţinut că este "absolut esenţial" ca forma finală a unei legi să fie rezultatul unui "dialog permanent şi aplicat cu cei pe care legea respectivă îi vizează", situaţie în care prevederile legale ar avea o calitate mai mare.
Vălean a mai precizat că în procesul legislativ se bazează de cele mai multe ori, cum este cazul Parlamentului European, pe expertiza unor terţe persoane.
"Expertiza de obicei nu există la legiutor, nici măcar întotdeauna la cel care propune legea. În Uniunea Europeană legile sunt propuse de Comisie, sunt dezbătute şi adoptate de Parlament şi Consiliul European. Niciuna din aceste instituţii nu are în interior expertiză, companii de studii şi aşa mai departe, care să poată să ajute la elaborarea unui punct de vedere. Întotdeauna aceste puncte de vedere sunt făcute cu ajutorul experţilor din afară", a menţionat europarlamentul PNL.
Ea a susţinut că pentru o expertiză de calitate este nevoie de resurse.
"Raţional să ne gândim că Parlamentul României ar trebui să angajeze o întreagă armată de experţi pentru toate domeniile în care este chemat să legifereze. Este normal ca aceştia să fie angajaţii din afara instituţiei publice", a mai declarat Vălean.
Europarlamentarul PNL a precizat că impactul unui act normativ care nu este realizat în baza unei expertize adecvate riscă să ducă la prejudicii foarte mari.
"Dialogul atunci când o virgulă sau o prevedere într-o frază poate să însemne în spate, pentru industrie, milioane de euro este esenţial. Pentru că, şi dacă nu vrei, o greşeală sau o necunoaştere într-o prevedere legislativă poate avea un impact devastator asupra unui sector", a mai spus Vălean.
Ea a precizat că "este extrem de legitim pentru cei vizaţi de un proiect legislativ să încerce să-l amendeze cu argumente, întotdeauna".
"În final, în Parlament vor fi reprezentate toate punctele de vedere (...) De aia şi există partide diferite, cu ideologii diferite, şi este evident că pe un proiect legislativ în cele două, să spunem, feţe ale lui care pot fi adesea opuse vor fi unii care vor susţine o anumită viziune, vor fi alţii care vor susţine viziunea opusă, dar în final ambele ajung în dezbatere şi va fi adoptată cea care reuşeşte să convingă o majoritate să o susţină", a mai precizat europarlamentul PNL.