USR acuză PNL că a făcut o concesie majoră Pro România. Avocatul Mihai Badea, consilier parlamentar USR, dezvăluie că Guvernul Orban a acceptat un amendament la legea bugetului de stat, prin care a fost modificată legea care prevede acordarea subvenţiilor pentru partide. Astfel, deşi nu a participat în alegeri, Pro România va beneficia de subvenţie de la bugetul de stat, în calitate de partid parlamentar. Mai mult, subvenţia va fi calculată tot anul pe baza numărului de parlamentari pe care partidul i-a avut la 1 ianuarie 2020.
" Art. 47. – Prin derogare de la art. 18 alin. (3) lit. a), alin. (4) și art. 19 din Legea nr. 334/2006, în anul 2020 subvențiile acordate partidelor politice, prevăzute în bugetul Autorității Electorale Permanente se acordă pe baza numărului total de parlamentari înscriși în fiecare dintre partidele politice la data de 1 ianuarie 2020", este articolul vizat din Legea Bugetului de stat pe 2020.
Postarea lui Mihai Badea:
"PONTA BATE PALMA CU GUVERNUL PNL
Astăzi, președintele Klaus Iohannis a semnat decretul de promulgare a Legii bugetului de stat pe anul 2020. Pentru prima dată în ultimii 30 de ani, o asemenea lege a fost adoptată prin angajarea răspunderii guvernului și nu prin votul parlamentului, așa cum prevede Constituția. Mai exact, guvernul a trimis proiectul de lege în parlament, cu mențiunea că dacă în 3 zile deputații și senatorii nu îl demit printr-o moțiune de cenzură, acesta va deveni automat lege.
Dincolo de rezervele pe care le am față de crearea unui precedent nu tocmai fericit, contextul economic și politic în care Ludovic Orban a recurs la această procedură pentru tranșarea problemei bugetului explică într-o anumită măsură opțiunea făcută, la care guvernele au apelat destul de rar, în general pentru adoptarea mai rapidă a unor acte normative complexe, coduri și alte asemenea. Numai că dacă CCR va decide că este în regulă, va deschide calea pentru ca următoarele guverne să procedeze la fel.
Dar nu despre asta vreau să scriu astăzi, ci despre un amendament propus de Victor Ponta și acceptat de guvernul Orban. Conform legii privind finanțarea partidelor, de subvenția acordată de stat beneficiază doar partidele care au participat la ultimele alegeri locale și parlamentare, proporțional cu voturile obținute. Cum Pro România s-a înființat după alegeri, până acum n-a încasat niciun ban de la buget, chit că a atras zeci de parlamentari de la alte partide, în special de la PSD.
Cu alegerile locale și parlamentare în vizor, Victor Ponta avea nevoie să-și rotunjească fondurile de campanie ca să treacă pragurile electorale, mai ales că a scăzut masiv în sondaje de când l-a părăsit Mihai Tudose. Așa că a propus o “mică" derogare: doar în 2020, subvenția să fie alocată tuturor partidelor cu parlamentari, proporțional cu numărul de deputați și senatori pe care îl au în prima zi a anului.
Putem doar să ne imaginăm ce promisiuni s-au făcut PNL-ului pentru această imensă concesie, care nu doar că-i va asigura lui Victor Ponta un flux consistent de bani publici în fiecare lună, ci va preveni inclusiv riscul ca migrația unor parlamentari să diminueze veniturile partidului său.
Negocieri similare s-au purtat și pentru crearea grupului parlamentar Pro Europa, cu încălcarea Regulamentului Camerei Deputaților, care impune condițiile ca partidul să fi participat la ultimele alegeri parlamentare și să fi obținut mandate de deputat. De altfel, când Biroul Electoral Central a întrebat Secretarul General al Camerei Deputaților care sunt grupurile parlamentare existente pe 1 septembrie 2019, Pro Europa n-a fost menționat în răspunsul scris, chiar dacă pe site-ul oficial apărea de multă vreme (http://www.cdep.ro/pls/parlam/structura2015.gp?idl=1).
Și uite-așa, Victor Viorel a reușit să obțină toate avantajele partidelor care au participat cu succes la alegerile parlamentare, fără ca Pro România să fi participat deloc la acele alegeri: finanțare, săli de grup parlamentar, posturi de consilier, locuri în biroul permanent, în comitetul liderilor, în comisii, etc. Cu ajutorul PNL-ului."