Pentru prima data, sondajele arata ca secesionistii au inceput sa castige teren, in Scotia. Referendumul pentru independenta are loc pe 18 septembrie. Guvernul britanic a intrat in trepidatii si s-a oferit sa le ofere scotienilor o forma mult mai autonoma de federalism. Spectrul unui Regat Unit faramitat a condus catre un atac speculativ asupra lirei sterline. Daca scotienii vor vota pentru independenta, atunci Regatul Unit va pierde 10% din totalul populatiei sale si o treime din suprafata sa teritoriala!
Alex Salmond, premierul scotian, este extrem de popular in randul votantilor. Salmond a mizat foarte mult pe acest referendum avand, in 2012, chiar si consimtamantul guvernului britanic. Dar perspectiva unei Scotii independente ridica tot felul de intrebari care mai de care mai intrigante. Oare acesta este inceputul unui trend, in Europa? Inca de la inceputul dizolvarii Uniunii Sovietice si de la ruperea Iugoslaviei, noile state rezultate au fost sculptate din natiunile existente. In Europa Centrala, crearea unei noi natiuni nu rezolva problema minoritatilor etnice. Se schimba doar cine este majoritar. Sarbii din Kosovo, rusii din Letonia, maghiarii din Romania si rusii din Ucraina sunt doar cateva dintre cazurile unui posibil secesionism, in Europa.
Un stat independent in Estul Ucrainei, populat de o majoritate rusa si de o minoritate ucraineana. Scenariu fantezist? Balcanii au vazut acest scenariu in ultima suta de ani.